Torsdag 21 Okt
Stockholm

Sarkozys pris till Potter-författaren

Franska hederslegionen är landets förnämsta orden och nu delas ut till Harry Potter författaren

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Den franska presidenten Nicolas Sarkozy delade i tisdags ut hederslegionen, frankrikes förnämsta orden, som instiftades av Napoleon Bonaparte till Harry Potters mamma, JK Rowling.

Sarkozy hyllar den engelska författaren för att ha förtrollat franska ungdomar med hennes trollkarlssagor.

"Tack vare denna internationellt beryktade saga har du bidragit till att unga människor har fått smak för läsande igen. Med dig inser de att böcker och att läsa inte är ett straff, utan en källa till glädje." säger president Sarkozy.

Detta är dock inte den första franska hederslegionen som delas ut i Rowlings familj. Hennes franska farfars far fick den hedersfyllda orden för hans mod på slagfältet under första världskriget.

JK Rowling kommenterade händelsen: " Jag kan inte säga att jag genuint förtjänar hederslegionen, men orden har en speciell och en personlig mening för mig. " kan man läsa på Perez Hilton-bloggen.

Hederslegionens devis är "Honneur et patrie", ära och fosterland, och det högsta orden man kan förtjäna. Officiellt kan bara franska medborgare få hederslegionen, men det händer ofta att hederslegionen utdelas till utländska medborgare. Bland svenska mottagare finns Stig Ramel och Carl Bildt. Andra utländska mottagare av orden är Steven Spielberg och sångerskan Barbra Streisand.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela