Sarkozys pris till Potter-författaren

Franska hederslegionen är landets förnämsta orden och nu delas ut till Harry Potter författaren


Den franska presidenten Nicolas Sarkozy delade i tisdags ut hederslegionen, frankrikes förnämsta orden, som instiftades av Napoleon Bonaparte till Harry Potters mamma, JK Rowling.

Sarkozy hyllar den engelska författaren för att ha förtrollat franska ungdomar med hennes trollkarlssagor.

"Tack vare denna internationellt beryktade saga har du bidragit till att unga människor har fått smak för läsande igen. Med dig inser de att böcker och att läsa inte är ett straff, utan en källa till glädje." säger president Sarkozy.

Detta är dock inte den första franska hederslegionen som delas ut i Rowlings familj. Hennes franska farfars far fick den hedersfyllda orden för hans mod på slagfältet under första världskriget.

JK Rowling kommenterade händelsen: " Jag kan inte säga att jag genuint förtjänar hederslegionen, men orden har en speciell och en personlig mening för mig. " kan man läsa på Perez Hilton-bloggen.

Hederslegionens devis är "Honneur et patrie", ära och fosterland, och det högsta orden man kan förtjäna. Officiellt kan bara franska medborgare få hederslegionen, men det händer ofta att hederslegionen utdelas till utländska medborgare. Bland svenska mottagare finns Stig Ramel och Carl Bildt. Andra utländska mottagare av orden är Steven Spielberg och sångerskan Barbra Streisand.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Gängvåld präglar Sveriges nomineringar

Abba – nu en del av USA:s kulturarv

Svenska Abba har blivit en del av det amerikanska kulturarvet. Albumet "The arrival" från 1976 har valts in i USA:s National Recording Registry.

Teknikstrulet i GVFÖ – trodde hon blivit lämnad vid altaret

Det tittarna inte fick se i "Gift vid första ögonkastet" var att en vigsel blev försenad med en timme, något som skapade hjärnspöken. En deltagare trodde att hon skulle bli lämnad vid altaret och att hennes fästman stuckit.

Hatstorm mot Bianca Ingrosso – efter detaljen i spegelbilden

Det var under veckan som Bianca Ingrosso fick sig en ordentlig portion kritik från följarna efter att hon publicerat en bild på sin Instagram.

Israelisk konstnär vägrar öppna Venedigpaviljong

1 timme sedan
Den israeliska konstnären Ruth Patir vägrar öppna Israels paviljong på Venedigbiennalen. Hon ställer som krav att Israel och Hamas når en överenskommelse om eldupphör samt att gisslan friges.

Så mycket tjänar 13-barns mamman Mirka Norrström på OnlyFans

1 timme sedan
Mirka Norrström är 13-barns mamman som blev känd i TV4-programmet Familjen Annorlunda. De senaste två åren har Mirka, 51, jobbat med sitt konto på OnlyFans. Men hur mycket tjänar hon på plattformen egentligen?