Melodifestivalen - ett skämt

Både det krångliga röstningssystemet och Petra Mede totalsågas av folket.


Melodifestivalens första deltävling lockade över tre miljoner tevetittare under lördagskvällen. Men programmet får utstå hård kritik från såväl folket som media.

– Detta är ett skämt, SVT, skriver Aftonbladets Markus Larsson, och fortsätter:

– Duellerna och den utländska juryn fick sändningen att kännas som en trasig ballong. Den ack så viktiga dramatiken pyste sakta ut från Scandinavium och försvann på en spårvagn nånstans.

Dueller, utländsk jury, delmoment och telefonröstning. Inte många hängde med i alla svängar om hur röstandet fungerade.

– Det avslutandet momentet med dueller i deltävlingarna, mellan fyra framröstade bidrag, kändes mer utdraget än spännande, skriver SvDs Dan Backman.

Tomas Deutgen som under hösten var juryordförande för populära Dansbandskampen går ut stenhårt mot Melodifestivalen.

– Det är lurendrejeri mot tittarna. Något måtta får det vara på hur krångligt det kan bli. Det enda SVT vill är att dra in mer pengar, säger Deutgen till Expressen.

Och på Sydsvenskan.se strömmade arga kommentarer in från läsare.

– Inga fler licenspengar till sånt skit som SVT och SR sänder. Släng ut Christer Björkman och återgå till den gamla varianten på melodifestivalen, med en tävling där man tar ut den låt som Sverige ska skicka till den stora Eurovisionsfinalen, skriver signaturen Christer på Sydsvenskan.

Även programledaren Petra Mede fick hård kritik.

– Sämsta programledare jag sett någonsin. Gapar som om micken inte funkar. Försöker spela en roll hon absolut INTE klarar av. Pinsamt”, anser ”signaturen LIzardman på Aftonbladet.se.

Melodifestivalens projektledare Ronnie Lans behåller lugnet och tror att kritiken lägger sig.

– Svenskar har svårt för nyheter. Om två veckor har dom förstått och då är allt ok igen, säger Lans till Expressen.

Och på hemmaplan i goa Götlaborg får Melodifestivalen massivt stöd. Jan Andersson på Göteborgs-Posten tokhyllar såväl Petra Mede som det nya röstningssystemet.

– Till sist så. Det omskrivna röstningssystemet. Var det verkligen så bökigt som alla säger? Jag vet inte hur ni känner men jag lever upp när SVT väljer att krångla till allt lite grand. Livet ska inte vara för lätt. Den statliga televisionen verkar ju ändå i en uppfostrande tradition och när Försäkringskassan och Skatteverket vikit ned sig med enkla webbtjänster och mobildeklaration känns det tryggt att Melodifestivalens röstningsregler finns där som ett hinder att bestiga. Fortsätt så. Snälla snälla ..., skriver GP.

En video som visar vilka som gått vidare:

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!