Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Bluffen bakom Melodifestivaljuryn

Nöje | 13/02/2009 13:43

Christer Björkman har vilselett hela svenska folket.

Sveriges populäraste tevespektakel har utgetts för att vara en fest där folket får delta. Både genom att skicka in sina demobidrag och genom att rösta. Men nu visar det sig att Björkman vilselett svenska folket som via teveavgiften betalat kalaset.

Det var i SVT:s Gommorron Sverige som Johan Norberg som tidigare suttit i Melodifestivalens jury avslöjade hur Björkman styr och ställer.

– Den är extremt oschysst om man tänker på hur det är upplagt. Vem som helst kan skicka in en låt men den kommer aldrig fram till juryn som lyssnar. Vem som helst kan inte komma med. Innan låten ens kommer till juryn ska den gå via etablerat musikförlag, och dessa åker Björkman runt hos. Där väljer han artister, säger Johan Norberg till SVT.

– Synd om alla svenskar som skickar in jättedemos, säger Johan Norberg.

Även om denna odemokratiska utgallring sker bakom stängda dörrar är det ändå Björkman som är chef. Det är hans rätt att välja som han vill därigenom. Däremot har han använt sig av ett slags ministerstyre och bett juryn att rösta på hans favoriter.

– Vi fick direktiv av Christer vad vi ska rösta på. Absolut inte Rongedal men helst Perelli, säger Johan Norberg. Inget dialektalt svenskt, som hon rappande Skånetejen. Det ska vara något som slår internationellt. Det är synd att folk inte får veta hur det fungerar. När detta avslöjas att det inte stämmer kommer folk blir förbannade, säger Johan Norberg till SVT.

Och nu är det alltså avslöjat.

Frågan nu är om detta röstdikterande är anledningen till att Carola vann med Evighet framför BWO:s Temple of Love år 2006. Där toppröstade sex av jurygrupperna på BWO men fyra landsändar gav dem bottenröster.

Björkman har inte bemött kritiken i SVT.

Skrivet av: