Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Moldavien skickar Hora Din till Eurovision

Nöje | 15/02/2009 17:59

Divan Nelly Ciobanu ska framföra Moldaviens bidrag i Moskva.

I går gick Måns och H.E.A.T. vidare till svenska Melodifestivalens final i Globen.

Samtidigt har Moldavien valt vilken låt de ska skicka till Moskva. Årets bidrag heter Hora din Moldova och sjungs av Nelly Ciobanu. På svenska blir det "visa från Moldavien".

Moldavien har kallats för Europas fattiga kusin. En stat inpressad mellan EU och Ukrainas mest rurala delar. En nation i förfall med Europas lägsta BNP med 3153 dollar per capita (september 2008).

Men Moldaviens placering har samtidigt bidragit till landeta rika kulturliv, där musiktraditionen ligger i gränsområderna mellan den ryska folkmusiken och Centraleuropas modernare pop. Den mest kända musikexporten är låten Dragostea din tei. Moldavien har framgångsrikt utnyttjat fönstret utåt i Europa genom Eurovision.

Moldaviens kulturråd beskriver sångerskan Nelly Ciobanu som "Divan av moldavisk musik. Hon är vänlig och social men alltid vaksam, något som bibehåller hennes mysteriska aura som en riktig stjärna."

"Tror vi har en kandidat till att vinna årets ESC redan nu." skriver ESC Sweden.

Kanske går det hela vägen för Hora Din Moldova i maj. Det får framtiden utvisa.

Lyssna på bidraget

Skrivet av: