9 steg för att ta den perfekta selfien

Vilken vinkel är mest smickrande, hur ska du posera och vilket filter är egentligen bäst?


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

Med hjälp experter, forskare och betendeevetare har tidningen Science of People kartlagt hur man tar den perfekta selfien. Vill du också lära dig att ta en selfie som ett snille? Följ tipsen nedan och testa själv! 

1. Kolla bakgrunden
Gamla kaffekoppar, smutsiga kallingar och obäddade sängar kan förstöra den mest perfekta selfien. – Kolla efter vackra bakgrunder som inte tar uppmärksamheten från dig i bilden, säger fotografen Tony Kim till Instyle. Även photobombare är något att hålla utkik efter. Så vida det inte är Leonardo DiCaprio då. Då är det okej.
Bildkälla: Stella Pictures. 

2. Vilken vinkel?
När någon är fotograferad ovanifrån anses de svagare och i behov av skydd. Om du fotograferas underifrån anses du mer attraktiv och social. Det samma gäller även hur du står vänd i bilden. Om du fotograferas rakt framifrån så anses du mer förtroendeingivande, öppensinnad och sympatisk, förklarar Farhod P. Karimov från Bryssels Universitet för Science of People. 
 Bildkälla. 

3. Vrid lite på huvudet
Om du vrider ditt huvud lite åt ett håll så ser du smalare ut och gömmer eventuella dubbelhakor. Ett annat tips, som sminkartisten Kristofer Buckle delar med sig av till Instyle är: lyft kameran precis över din synvinkel och titta in i linsen. Men försök att inte stirra! 
 Bildkälla. 

4. Ett äkta leende
Att försöka posera fram ett leende kan lätt se fejkat ut. Allt handlar om så kallade mikrouttryck, som är ett kort ansiktsuttryck som sker när någon känner en stark känsla, skriver Science of People.

Ett äkta leende kan till exempel se ut så här: 
 Bildkälla. 

Men det finns sju olika universella ansiktsuttryck som människor gör världen över. För att upptäcka ett fejkat leende ska du framförallt hålla utkik efter en giveaway: ett äkta leende som är sprunget ur sann lycka ger alltid människan så kallade kråksparkar vid ögonen. Det är en effekt av att kinderna skjuts uppåt. Bara 1 på 10 kan styra de musklerna medvetet, så är du inte en av dom – ta en selfie när du gör något roligt eller tänker på ett kul minne. Voila så har du ett äkta leende. 
 Bildkälla. 

5. Se inte rädd ut
Att se rädd ut är inte heller någon höjdare på dina selfies. När människan är rädd så höjs ögonbrynen och ögonlocken, och munnen öppnas för att skrika. På grund av blixt eller dåligt ljus så kan människor se rädda ut på sina selfies. Så ta din bild i rätt ljus, förslagsvis i morgonsol eller eftermiddagsljus. 
 Bildkälla. 

6. Flina inte
Att flina är ett universellt uttryck på förakt och hat, och även det ansiktsuttryck som visar mest negativet. Så länge du inte är Avril Lavigne, en diktator eller någon annan som byggt din karriär på att vara sur och arg – flina inte på dina selfies.
 Bildkälla. 

7. Hur ska du posera då? 
Amy Cuddy är forskare på Harvard Business School och hon har slagit fast att ju mer fysiskt utrymme du tar, desto mer självsäker ser du ur, skriver Science of People. Ett starkt kroppsspråk är när pannan och bröstet pekar uppåt och axlarna är rullade bakåt. Mäktiga och självsäkra personer är inte rädda för att öppna upp sitt kroppsspråk och korsar tillexempel inte ben eller armar. 
 Bildkälla.

8. Det perfekta filtret 
Ett filter kan göra under och förvandla selfien från en axelryckning till ett va-va-voom ögonblick. Filtret Nashville funkar allra bäst om du är ljusare, och om du är mörkare så passar Valencia som en dröm. Ett annat tips är att göra som fotomodellen och skådisen Nina Dobrev och använda iPhones eget filter Chrome, skriver InStyle. 
 Bildkälla. 

9. Ta en bild med en kompis
Har du bränt av 9000 selfies och ingen blir riktigt bra? Ta en selfie med en kompis! De blir ofta mer lekfulla och naturliga. 
 Bildkälla: Stella Pictures. 

/
/