Whitney Houston, Cornelis Vreeswijk.
Visste du att de här berömda låtarna är covers? - Foto: AP / Alf Lidman TT/TT

5 låtar som du inte trodde var covers

Vissa låtar förknippar man helt enkelt med vissa artister och grupper. Men visste du att flera av dessa ikoniska låtar som vi har förknippat med vissa artister faktiskt är covers? Nyheter24 har listat 5 stycken sådana!


Vissa låtar och textrader förknippar man helt enkelt med vissa artister och grupper. Om vi skriver "You ain't nothing but a hound dog". Vad tänker du på då? Inte är det Ulf Lundell precis. Du tänker såklart på Elvis Presley.

Men hör och häpna – det är inte Elvis Presley som har gjort originalet. MIND BLOWN – visst? Utan det var faktiskt artisten Big Mama Thornton som släppte "Hound dog" 1952. Alltså hela 16 år innan Elvis.

Nyheter24 ger dig fem låtar som du förmodligen inte visste var covers.

1. Tainted Love

Vi börjar med en riktigt klassiker, nämligen Tainted Love. Några av er kanske tror att låten först framfördes av Marilyn Manson och andra av er skulle nog satsa sina pengar på Soft Cell. 

Prickade vi rätt? I så fall har ni fel. 

Tainted Love skrevs nämligen av Ed Cobbs och framfördes ursprungligen av Gloria Jones på 1960-talet. Trots detta så refererar många oftast till Soft Cell som skaparna av den catchiga låten.

Vi på Nyheter24 tycker att båda versionerna är fantastiska!

2. Red Red Wine

Många av oss har varit inne i reggaeperioder i livet då Bob Marley & the Wailers tillsammans med Eddy Grant och Inner Circle har dominerat spellistorna. Säkerligen har även låten Red Red Wine med UB40 gått varm x antal gånger under den tiden.

Men var det UB40 som gjorde originalet? ICKET.

Det var ingen mindre än Neil Diamond som släppte den klassiska låten "Red Red Wine" 1967. 

3. I Will Always Love You 

Okej hur många av oss har inte med tårarna rinnandes, hulkande, skriksjungit refrängen till den klassiska låten som var med i soundtracket till The Bodyguard? Det låter inte alltid så fint, men det är med känsla man gör det.

Och det är ju självklart att det är Whitney Houston som var först med att framföra den låten va? Sorry to dissapoint, men det var hon icket. 

Låten är skriven av Dolly Parton och släpptes på singel 1974. Hur som haver är båda versionerna bra och ni borde definitivt lyssna på båda!

4. Staten och kapitalet

Joakim Thåström, Ebba Grön, Sverige, Punk. 

Det är vad de flesta tänker på när man nämner låten "Staten och kapitalet". Men som ni vet vid det här laget så betyder ju det inte nödvändigtvis att de var dom som först framförde låten.

Utan det var nämligen proggbandet Blå Tåget. De släppte låten "Den ena handen vet vad den andre gör" 1972. Ebba Grön gjorde en tolkning av den låten och valde att kalla den för Staten och kapitalet. 

5. Brev från kolonien

Hejsan morsan, hejsan stabben! Här är en cover, från älsklings grabben.

På den vägen är det. Låten "Brev från kolonien" har blivit en svensk klassiker och det är nog inte många som inte har en susning om vem artisten bakom pärlan är.

Självfallet så är det Allan Sherma... What? Är det inte Cornelis? Nej – det är amerikanaren Allan Sherman som är skapare av originallåten som kallas för "Hello muddah, hello fadduh".

Cornelis Vreeswijk översatte låten, bytte ut några rader och gjorde den till en klassiker.

Visste du att musikvideos är så mycket roligare när man väl tar bort musiken? Här kan du se två störtsköna videos som kommer att få dig att skratta!


/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du hört någon av låtarna?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Harry Styles stalker får fängelse

Hooja kommenterar älgvandringen

igår 21:52
Artistduon Hooja blir älgvärdar i SVT. Den 2 maj klockan 19.00 kommenterar de årets säsong av "Den stora älgvandringen".

Ännu en VM-hjälte fick lämna "Masked singer"

igår 21:26
Halvvägs in i säsongen av "Masked singer" har panelen hittills endast lyckats skrapa ihop ett enda poäng. Den tilldelades Måns Zelmerlöw som prickade in VM 94-hjälten Tomas Brolin i det allra första programmet.

Därför är "Gift vid första ögonkastet"-deltagarna så unga i år

igår 19:54
Årets säsong av "Gift vid första ögonkastet" är i full gång och många har reagerat på den unga deltagarskaran. Nyheter24 frågade produktionen varför de medverkande är så unga i år.

Elvabarnsmamman Satu ”Mybabydolls” Nordling Gonzalez är gravid: "Virvelvind av känslor"

igår 18:14
Satu ”Mybabydolls” Nordling Gonzalez förlorade hastigt sin näst äldsta dotter förra året. Nu är hon gravid igen med sitt tolfte barn. "Glada för detta lilla hopp om ljus", skriver hon på Instagram.

Nas kommer till Sverige

igår 17:00
Den amerikanske rapparen Nas ger sig ut på Europaturné för att fira 30-årsjubileet av albumet "Illmatic". Efter turnépremiären i Helsingfors i höst kommer han till Stockholm 24 oktober. Nas ska framföra sitt album i dess helhet. Sitt jubileum firar han också genom att släppa en ny låt: "Define my namne".