Whitney Houston, Cornelis Vreeswijk.
Visste du att de här berömda låtarna är covers? - Foto: AP / Alf Lidman TT/TT

5 låtar som du inte trodde var covers

Vissa låtar förknippar man helt enkelt med vissa artister och grupper. Men visste du att flera av dessa ikoniska låtar som vi har förknippat med vissa artister faktiskt är covers? Nyheter24 har listat 5 stycken sådana!


Vissa låtar och textrader förknippar man helt enkelt med vissa artister och grupper. Om vi skriver "You ain't nothing but a hound dog". Vad tänker du på då? Inte är det Ulf Lundell precis. Du tänker såklart på Elvis Presley.

Men hör och häpna – det är inte Elvis Presley som har gjort originalet. MIND BLOWN – visst? Utan det var faktiskt artisten Big Mama Thornton som släppte "Hound dog" 1952. Alltså hela 16 år innan Elvis.

Nyheter24 ger dig fem låtar som du förmodligen inte visste var covers.

1. Tainted Love

Vi börjar med en riktigt klassiker, nämligen Tainted Love. Några av er kanske tror att låten först framfördes av Marilyn Manson och andra av er skulle nog satsa sina pengar på Soft Cell. 

Prickade vi rätt? I så fall har ni fel. 

Tainted Love skrevs nämligen av Ed Cobbs och framfördes ursprungligen av Gloria Jones på 1960-talet. Trots detta så refererar många oftast till Soft Cell som skaparna av den catchiga låten.

Vi på Nyheter24 tycker att båda versionerna är fantastiska!

2. Red Red Wine

Många av oss har varit inne i reggaeperioder i livet då Bob Marley & the Wailers tillsammans med Eddy Grant och Inner Circle har dominerat spellistorna. Säkerligen har även låten Red Red Wine med UB40 gått varm x antal gånger under den tiden.

Men var det UB40 som gjorde originalet? ICKET.

Det var ingen mindre än Neil Diamond som släppte den klassiska låten "Red Red Wine" 1967. 

3. I Will Always Love You 

Okej hur många av oss har inte med tårarna rinnandes, hulkande, skriksjungit refrängen till den klassiska låten som var med i soundtracket till The Bodyguard? Det låter inte alltid så fint, men det är med känsla man gör det.

Och det är ju självklart att det är Whitney Houston som var först med att framföra den låten va? Sorry to dissapoint, men det var hon icket. 

Låten är skriven av Dolly Parton och släpptes på singel 1974. Hur som haver är båda versionerna bra och ni borde definitivt lyssna på båda!

4. Staten och kapitalet

Joakim Thåström, Ebba Grön, Sverige, Punk. 

Det är vad de flesta tänker på när man nämner låten "Staten och kapitalet". Men som ni vet vid det här laget så betyder ju det inte nödvändigtvis att de var dom som först framförde låten.

Utan det var nämligen proggbandet Blå Tåget. De släppte låten "Den ena handen vet vad den andre gör" 1972. Ebba Grön gjorde en tolkning av den låten och valde att kalla den för Staten och kapitalet. 

5. Brev från kolonien

Hejsan morsan, hejsan stabben! Här är en cover, från älsklings grabben.

På den vägen är det. Låten "Brev från kolonien" har blivit en svensk klassiker och det är nog inte många som inte har en susning om vem artisten bakom pärlan är.

Självfallet så är det Allan Sherma... What? Är det inte Cornelis? Nej – det är amerikanaren Allan Sherman som är skapare av originallåten som kallas för "Hello muddah, hello fadduh".

Cornelis Vreeswijk översatte låten, bytte ut några rader och gjorde den till en klassiker.

Visste du att musikvideos är så mycket roligare när man väl tar bort musiken? Här kan du se två störtsköna videos som kommer att få dig att skratta!


/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du hört någon av låtarna?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Lisa Ajax och Max har valt dotterns namn: ”Plupp”

Paniken inför Den stora älgvandringen-premiären: "Ursäkta, vad tänker ni med?"

1 timme sedan
"Den stora älgvandringen" 2024 har haft premiär och i samband med det berättar produktionen om paniken när livesändningen drog igång 2019. – Hela idén är ju lite halvkorkad, säger Johan Erhag, projektledare för programmet, till SVT.

Benjamin Ingrossos tabbe – råkar gå upp naken på scenen

1 timme sedan
Benjamin Ingrosso är i skrivande stund ute på sin Europaturné. Ett av stoppen var i Madrid – och där råkade det hända en sak som inte hänt tidigare.

Johan Rabaeus konflikt med Dan Ekborg: “Det här tar priset”

1 timme sedan
Det är upplagt för drama när Johan Rabaeus och Dan Ekborg intar "Fångarna på fortet". På något sätt kringgår Johan systemet på fortet. Det är Dan Ekborg inte är helt nöjd med.

Björn Gustafsson gör humorprogram i SVT

3 timmar sedan
Skådespelaren och komikern Björn Gustafsson får ett eget humorprogram i SVT. "Koppla av" blir titeln på sketchprogrammet, som får premiär i höst, skriver SVT på Instagram. Serien beskrivs som "en uppfriskande mix av parodier, trams och sketcher med hög och låg igenkänning".

Augustgalan flyttar till Dramaten

3 timmar sedan
2024 års Augustprisgala flyttas från Konserthuset i Stockholm till Dramaten.