Grattis Gameboy 20 år

Nyheter24 frågade en artist, en konstnär, en bloggare och det gamla spelfolket om vad Gameboy betytt för dem.


För tjugo år sedan släppte spelföretaget Nintendo en bärbar konsol under namnet Gameboy. Den grå tegelklossen såg inte mycket ut för världen, men kom att bli en enorm framgång som påverkat hundratals miljoner människor världen över. Det japanska geniet Gunpei Yokois skapelse hyllas nu världen över.

Här i Sverige är minnena många. Både batterier som strulat och prestationsågest på grund av omöjliga highscores i Tetris. Men framförallt en flödande nostalgi.

Konstnären Magdalena Nordin, har spel som en av sina stora inspirationskällor. Därför var det en stor besvikelse när hon nyligen fick ett konstverk indraget av Konstfacks rektor - för att den innehöll upphovsrättsskyddad tevespelsmusik.

– Jag ägde ett Super Game Boy. Det var bra, för då kunde man spela gameboyspel i färg på teveskärmen. Jag spelade ut Links Awakening på det.

– Jag har fortfarande kvar mitt Super Game Boy och för något år sedan tänkte jag att jag skulle börja spela igen. Jag gick in i en spelbutik för att köpa ett gameboyspel som går att spela i Supergameboy. Då sa han att såna spel slutades tillverkas för tio år sedan, säger Magdalena Nordin.

Även hiphopartisten Adam Tensta har flera gånger hävdat att tevespel är en av hans största influenser. Framförallt för blipp-blippens skull.

– Jag hade aldrig någon Gameboy själv jag var liten men det fanns alltid någon som spelade utomhus vart man än gick så jag fick låna. När jag tänker tillbaka på den tiden är det framför allt musiken jag minns. Hör jag en av melodierna kommer alla minnena tillbaks. Bästa var nog ändå Tetris rytmer.

Dataspelsbranschen har Gameboy mycket att tacka för då den tidigt satte igång spelintresset i vårt kalla land. Martin Lindell,som skrivit boken 8 bitar på 80-talet - Nintendos marsch in i de svenska hemmen,kan tacka spelandet för mycket.

– Jag fick min Gameboy när jag fyllde år hösten 1990. Intressant nog var Tetris den största behållningen. Det var enkelt, men ack så genialiskt. Ändlösa timmar i bilen, hos släkten, på skolgården och hos vänner spenderades med Gameboy och i de flesta fallen Tetris. Det blev som någon slags meditation att spela. Tiden försvann och tankarna rensades. Tetris är ett bevis på att ett avskalat, enkelt spel kan vara lika underhållande som ett avancerat cinematiskt actionäventyr, säger Martin Lindell.

Rodeo-bloggaren Signe Siemsen är en stilikon för många unga. Med bloggens förkärlek till 90-talets leksaker har hon blivit kuddrummets favorit. Både My Litle Ponyns och Gameboys plastlukt blir som minnen av bardomens doften av nyslaget hö.

–Jag minns när jag som sjuåring satt i jeepen på väg till landstället, spelande på min nya Gameboy som min pappa hade gett mig några timmar tidigare i ett av sina presenthav han kunde ge mig och min syster när han hälsade på oss i Sverige. Vi hade precis kört förbi uppfarten till badsjön och jag lutade mig ut genom bilfönstret för att hälsa på korna i hagen vid ladugården, där vi stadsbor brukade köpa färsk mjölk i en kanna. Jag började sjunga "Vi har fått en konstig ko, med konstiga små horn..." och viftade med händerna för att illustrera de konstiga små hornen. Självklart tappade jag den splitternya Gameboyen rakt i det vattenfyllda diket. Men den klarade sig, åtminstone sommaren ut!, säger Signe Siemsen.

Bengt Lemne som är programledare och speljournalist för Gamereactor har spelat spel i alla typer av spel. Han är inte bara kräsen

– Första gången jag spelade Gameboy var på lagret på Teknikmagasinet nere under bron på Sergelgatan. Steget från Game & Watch var imponerande, men mitt sikte var redan vid det laget inställt på en Gamegear. Blev lite Tetris och Tennis om jag inte missminner mig. Jag är recensent och inte ens på den tiden köpte jag alltså spel.

Alfred Holmgren är redaktionschef på Superplay och har ett helt rum fullt på kontoret med spelkasetter. Självklart har han lagt labbarna på en Gameboy.

– En märklig sak med bärbara spel är att de ibland erbjuder verklighetsflykt när man behöver den som minst. Jag var på semester i Frankrike med omnejd för en massa år sedan och gjorde misstaget att låna med mig en kompis Gameboy Advance med Metroid- och Castlevania-spel. De var bra på att göra tråkiga bilresor uthärdliga, men tyvärr var det inte den enda tid de dödade. Jag blev otroligt irriterad av att behöva lägga ifrån mig spelen för att kunna gå ut och njuta av solskenet i Cannes, Monaco och San Remo. Till slut blev jag så uppslukad av den lilla lågupplösta skärmen att jag knappt brydde mig om att titta upp när vi väl kom till Eiffeltornet.

Tobias von Hofsten är en technoproducent som inte bara älskar att spela Gameboy. Han gör även musik med den med bandet Puss.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!