Möt mannen bakom Harry Potters design

Vinn en signerad illustration av Harry Potters svenska designer.


Böckerna om Harry Potter är en magisk historia som förnyade ungdomsromanen med både fräsig spänning och smaskig dramatik. Men framförallt har de en huvudkaraktär som både sticker ut och är lätt att identifiera sig med. Glasögonormen Harry Potter ser på förhand inte ut som en hjälte men hans yriga hår, mörkramade bågar och ärr har för alltid blivit synonymt med mod och magi. Innan filmerna var det bara läsarens fantasi som bestämde hans utseende. Och omslagen.

Den första Harry Potter-boken, De vises sten, gavs ut i Sverige för tio år sedan. Omslagets realistiska och fantasifulla stil är fjärran det mer färglada originalet, men ligger samtidigt närmare den estetik som filmerna senare kom att ha.

Nyheter24 träffade Alvaro Tapia som är mannen bakom designen till de svenska Harry Potter-böckerna.

– Jag tänkte att det var en fantasyhistoria, som jag är hemma i, så jag ville göra det så häftigt och realistiskt som möjligt, berättar Alvaro Tapia för Nyheter24.

Precis som Ikea överlåter varuhusens marknadsföring till varje land, fick förlagen formge Harry Potter-böckerna efter eget tycke och smak. Det finns en uppsjö av olika stilar världen över. Men en snabbläsning på Potterfansens forum visar att de svenska omslagen står högt i kurs. De mörkare föredras av många framför de ursprungliga brittiska utgåvorna som påminner mer om födelsedagskort.

– Jag tror att när boken kom var det ingen som kunde ana att den skulle bli en sådan framgång. Då det inte var någon storsatsning togs bara en frilans in, som sedan fick han bli kvar på grund av kontraktet. Tråkigt för England har extremt bra illustratörer, förklarar Tapia.

Efterhand lanserades nya omslag specialgjorda för vuxna, i deckarpocketanda. Något sådant har aldrig varit aktuellt i Sverige då Tapias verk uppskattas av både gammal som ung.

– Vårt förlag tyckte att Potter var bra, och såg det nog inte som en barnbok. När jag var liten ville inte jag läsa det som var menat för barn. Då gillade jag fantasy och Iron Maiden-omslag. Nu är det allt möjligt, från klassiska konstnärer till serier. Jag inspireras av John William Waterhouse (ställs ut på Nationalmuseum) och Mike Mignolas Hellboy.

Nu i helgen ställer Tapia ut sina omslag på Seriegalleriet i Stockholm. Där visas även några av de 60 illustrationerna från boken "Svenska folksagor" som skulle kunna liknas vid en modern Bland tomtar och troll. Annars arbeter Tapia i roll- och dataspelsbranschen där han är med och utvecklar hur deras världar ser ut. Dessa erfarenheter kom väl till pass när Norstedts hörde av sig om en ny bok om en ung trollkarl.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!