Johan Hilton tävlar med Kristin Lundell i På Spåret 2023/2024.
Johan Hilton tävlar med Kristin Lundell i På Spåret 2023/2024. - Foto: Claudio Bresciani/TT och Bo Håkansson/SVT

Allt om Johan Hilton: Make, böcker och På Spåret 2023/2024

Johan Hilton tävlar i På Spåret 2023/2024 tillsammans med Kristin Lundell. Men vad vet du egentligen om journalisten och författaren? Nyheter24 reder ut de vanligaste frågorna som svenskarna googlar om Hilton.


Johan Hilton ålder – hur gammal är han?

Johan Hilton föddes den 31 maj 1977, vilket innebär att han fyller 47 år under våren 2024.

Är Johan Hilton kulturchef på GP?

I november 2022 blev Johan Hilton kulturchef på Göteborgs-Posten. Han efterträdde då Björn Werner

– Det är med stor glädje, stolthet och entusiasm som jag påtar mig det här uppdraget. I synnerhet som det var just på GP:s kulturredaktion som jag en gång i tiden tog mina första skakiga kliv som teaterkritiker, sa Hilton till GP då, vilket bland andra TT rapporterade om.

Johan Hilton blir ny kulturchef på GP

Johan Hilton böcker – vad har han skrivit?

Johan Hilton är inte bara journalist, utan även författare. Han ligger bakom böcker så som "No tears for queers" från 2005 och "Vi är Orlando" från 2020. 

Har Johan Hilton skrivit en bok om Benny Fredriksson?

Ja, under 2024 kommer Johan Hiltons bok "Den siste teaterdirektören: Berättelsen om Benny Fredriksson", vilken handlar om just Benny Fredriksson som avslutade sitt liv år 2018. 

Boken är baserad på hundratals intervjuer om det mediadrev som riktades mot Fredriksson, hans liv och roll som vd för Kulturhuset Stadsteatern.

"Från uppväxten i en arbetarfamilj i Midsommarkransen, till en av Sveriges tyngsta poster i kulturoffentligheten. I den resan ryms inte bara ett fascinerande människoöde – Fredriksson saknade både gymnasieexamen och universitetspoäng och var på nästan alla plan en autodidakt – utan också en samhällsskildring, klasskildring och kulturskildring", står det om boken på förlaget Natur & Kultur.

Har Johan Hilton partner?

Ja, Johan Hilton är gift. Hans make heter Johan Hultgren. Hilton har vid flera tillfällen skrivit och berättat om sin upplevelse av att vara hbtq-person i Sverige. 

"För ett tag sedan ropade en man ”buttboys” och ”bögjävlar” efter min make och mig i tunnelbanan. Det var mitt under Europride, det var inte särskilt sent på kvällen och vi blev båda rätt ställda. Ingen av oss var direkt förvånad. Det är så klart tråkigt att kallas för nedsättande saker, men det hade mycket väl kunnat hända i princip närsomhelst", skrev han till exempel i en krönika i DN år 2018. 

Har Johan Hilton barn?

Det är oklart huruvida Johan Hilton har barn i dagsläget. 

Tävlar Johan Hilton med Kristin Lundell i På Spåret 2023/2024?

Tillsammans med journalisten Kristin Lundell tävlar Johan Hilton i På Spåret 2023/2024. Där får han sällskap av Jonas RhodinerGry ForssellFritte Fritzson, Cecilia BerggrenMarcus BerggrenKalle MöllerSofia DalénPeter ApelgrenHector ApelgrenNiklas KällnerLena NordlundChristopher Garplind och Marie Agerhäll.

På Spåret 2023-2024: Deltagare, grupper och datum för finalen i SVT

Har Johan Hilton och Kristin Lundell vunnit På Spåret?

Och det är inte första gången Johan Hilton och Kristin Lundell medverkar i SVT:s frågesportsprogram. I säsongen som gick 2016-2017 vann faktiskt duon hela kalaset.

– Det är svårt när man inte känner de andra deltagarna. Då målar man lätt upp en skräckbild av hur mycket de kan, sa Hilton till DN efter finalen där de mötte Isobel Hadley-Kamptz och Kalle Lind.

Har Johan Hilton Instagram?

På Instagram heter Johan Hilton @johanhilton, men hans konto är privat. 

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!