Lena Nordlund, 60, tävlar i "På Spåret" 2022-2023 med Niklas Källner.
Lena Nordlund, 60, tävlar i "På Spåret" 2022-2023 med Niklas Källner. - Foto: Bo Håkansson/SVT

Allt om Lena Nordlund i På Spåret: Make, familj och utbildning

Lena Nordlund, 60, är högaktuell som en av de tävlande i SVT:s långkörare "På Spåret" under 2023-2024. Men hur bra koll har du egentligen på journalisten? Nyheter24 reder ut allt om Lena Nordlund: utbildningen, familjen och karriären.


Den 34:e säsongen av hela Sveriges favoritfrågesport "På Spåret" har gått av stapeln i SVT och i vanlig ordning är det Kristian Luuk som, med domaren Fredrik Lindström vid sin sida, ställer den ikoniska frågan: vart är vi påväg?

På Spåret 2023-2024: Deltagare, grupper och datum för finalen

Vem är Lena Nordlund i På Spåret 2023/2024?

En av de som tävlar i "På Spåret" 2023/2024 är Lena Nordlund som har en välkänd röst, men vars ansikte kanske inte var lika bekant fram till det att hon var med i förra säsongen av programmet.

Nordlund är nämligen radioprogramledare och vetenskapsjournalist och i förra årets andra avsnitt berättade hon att hon aldrig varit med i tv innan dess. 

– Skräckblandat, svarade 60-åringen när hon fick frågan om hur tv-debuten kändes.

Andra tävlanden i På Spåret 2023/2024 är bland andra Gry ForssellJonas RhodinerMarcus Berggren, Cecilia BerggrenKalle Möller, Sofia DalénChristopher GarplindPeter ApelgrenHector ApelgrenJennifer KücükaslanJohan Kücükaslan och Marie Agerhäll.

Hur förberedde sig Lena Nordlund och Niklas Källner inför På Spåret?

Men Lena Nordlund sitter inte ensam i buren, utan vid sin sida under På Spåret 2023/2024 har hon, precis som föregående säsong, journalisten och programledaren Niklas Källner

Källner har tidigare lett "Arvinge okänd" i SVT tillsammans med Kattis Ahlström och allra senast "Fuskarna" i TV4. Många känner dock igen honom som en rolig figur – detta efter hans insats som reporter i "Skavlan".

Lena Nordlund tävlar med Niklas Källner i "På Spåret" 2022-2023.

Men hur har då duon förberett sig inför de notoriskt kluriga frågorna? Jo, med en hel drös restaurangbesök.

– Där åt vi massa mat från olika länder, för vi tyckte utländsk mat var vår svaga sida, har Nordlund tidigare berättat i P4 Uppland.

Lena Nordlunds utbildning – har hon någon examen?

Lena Nordlund har en utbildning som heter duga. Hon är nämligen utbildad till civilingenjör, med inriktning mot kemiteknik, vid Kungliga Tekniska Högskolan. Dessutom har hon, enligt sin LinkedIn-profil, läst journalistik vid både Poppius och Stockholms universitet.

Lena Nordlunds karriär – vilka program har hon lett hos Sveriges Radio?

Kanske är det därför inte så konstigt att Lena Nordlund är just vetenskapsjournalist och redaktör för Vetenskapspodden hos Sveriges Radio.

Dessförinnan har Nordlund bland annat varit programledare för Karlavagnen i P4 och vikarierat som New York-korrespondent i P1. 

Hur träffade Lena Nordlund Iggy Pop och Bonnie Tyler?

Under Lena Nordlunds karriär har hon träffat både ett och annat välkänt ansikte, däribland artisterna Iggy Pop och Bonnie Tyler

Mötet med Iggy Pop finns att lyssna på i Vetenskapsradion, där han berättade för Nordlund om sin hälsoresa: från heroin till makrobiotisk kost. Det var även i Vetenskapsradion som Bonnie Tyler öppnade upp för Nordlund om en stämbandsoperation. 

Intervjun med Iggy Pop gjorde att Nordlund prisades med Guldörat för "Årets intervju i radio 2022".

Lena Nordlunds make och familj – har hon barn?

Men privatlivet då? Lena Nordlund är sedan närmare 14 år tillbaka gift med Anders Börgö och paret har en son och en dotter ihop.

Nordlund bor i en 112 kvadratmeter stor lägenhet i Stockholm.

Lena Nordlunds lön – hur mycket tjänar hon?

Under 2020 hade Lena Nordlund en fastställd förvärvsinkomst på 580 249 kronor. 

Vad heter Lena Nordlund på Instagram och Twitter?

Du hittar Lena Nordlund på Instagram under namnet @lenutnordlund. På Twitter heter hon @lenanordlund.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Stopp för fler hotell i Amsterdam

Biskop förlåter misstänkt i knivdåd

1 timme sedan
Den assyriske biskop som knivhöggs vid ett dåd i en kyrka i västra Sydney tidigare i veckan meddelar att han förlåter den som attackerade honom.

Explosion i Trelleborg

1 timme sedan
Någon form av explosion har skett vid en bostadsföretags lokal i ett bostadsområde i östra Trelleborg. Det hela utreds som misstänkt allmänfarlig ödeläggelse, skriver polisen på sin hemsida.

Trelleborg: Polisen rapporterar om detonation

2 timmar sedan
"Flera polispatruller beordrades till Syster Jennys Väg i Trelleborg med anledning av en sprängning/detonation.", skriver polisen på sin hemsida.

Avblåst strejkhot – men kan ändå påverka

3 timmar sedan
Det blir inget av fackförbundet Kommunals varslade strejk på torsdagen – men flera verksamheter kommer ändå att påverkas, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Styrande partiet vinner i Kroatien

3 timmar sedan
Det styrande konservativa partiet HDZ med premiärminister Andrej Plenkovic i spetsen vinner parlamentsvalet i Kroatien.