"Peddolanski" fortfarande jagad

- 10/01/2009, 20:02 -

Regissören Roman Polanskis försök att diskvalificera pedofilåtalet misslyckades.

1977 arresterades kultregissören Roman Polanski i USA, för sexuellt umgänge med minderårig. Under en fotosession med 13-åriga Samantha Jane Gailey hade han bjudit henne på champagne och barbiturater - förbjudna läkemedel. Därefter hade han sex med flickan. Något han senare också erkände.

Kort efter arresteringen släpptes dock Polanski mot borgen i väntan på vidare rättsprocess. Ett stort misstag skulle det visa sig. Den då 44-årige Polanski flydde snabbt landet. Inför hotet om fängelsestraff valde han att offra sin Hollywood-karriär och bosätta sig i Frankrike. Sedan dess har han inte kunnat sätta sin fot på amerikansk mark. Något som gjorde att han inte kunde närvara på Oscarsgalan 2003, då han fick en Oscar för sin film Pianisten.

Men Roman Polanski har hela tiden bestridit anklagelserna. Nu senast har han försökt få åtalet diskvalificerat av en domstol i Los Angeles. Argumentet var att alla domarna var jäviga. Men att Polanski skulle vara offer för en storts konspiration köpte inte domstolen.

"Med 600 aktiva domare finns det åtminstone en som är kvalificerad att hantera fallet", motiverades beslutet enligt TMZ.

Roman Polanski fortsätter med andra ord att vara jagad för pedofili. Men så länge han håller sig utanför USA fortsätter han vara en fri man.

Polanski har ett mörkt förflutet:

Skrivet av: