Maria Sur från Ukraina sjöng vid galan Hela Sverige skramlar i Stockholm i april. Nu är hon klar för Melodifestivalen, uppger Aftonbladet.
Maria Sur från Ukraina sjöng vid galan Hela Sverige skramlar i Stockholm i april. Nu är hon klar för Melodifestivalen, uppger Aftonbladet. - Foto: TT

Uppgifter: Ukrainaflykting till Melodifestivalen

Från krigets Ukraina till Melodifestivalen i Sverige. 17-åriga sångerskan Maria Sur är klar för nästa års tävling, uppger Aftonbladet.


Maria Sur var med i talangjakten "The voice" i ukrainsk tv när kriget bröt ut i februari. Hon flydde med sin mamma till Sverige, medan hennes pappa blev kvar i hemlandet och deltar i kriget.

I Sverige har Maria Sur bland annat uppträtt på den stora insamlingsgalan "Hela Sverige skramlar" till förmån för Ukraina, som hölls i Avicii arena i april. Nu går hon på svensk gymnasieskola och blir ett av namnen i Melodifestivalen nästa år, enligt Aftonbladets källor.

Aftonbladet uppger också att artisten Ida-Lova ska tävla nästa år. Hon är dotter till skådespelaren Christine Meltzer och släppte i år sin debut-EP "Hallå världen kan du stanna?".

Det ska också vara klart att Victor Crone medverkar i Melodifestivalen för tredje gången. Sångaren är rutinerad i sammanhanget och representerade Estland i Eurovision Song Contest 2019.

SVT väntas inte bekräfta vilka artister som är klara förrän om några veckor, men Aftonbladet uppger sedan tidigare att nästa års startfält bland annat innehåller Marcus & Martinus, Nordman, Theoz och Panetos.

Melodifestivalen 2023 inleds i Göteborg den 4 februari och kommer till Linköping, Lidköping, Malmö och Örnsköldsvik innan finalen på Friends arena utanför Stockholm den 11 mars.

Programledare blir Farah Abadi och Jesper Rönndahl.

TT
/
/
/
AHL
/
/
/
/
SVT
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!