Loreen Melodifestivalen
Loreen höll för favorittrycket och rockbandet Smash Into Pieces vann folkets röster. - Foto: TT

De låg bakom kuppen under Loreens uppträdande i Melodifestivalen: "Det är dags att vakna"

Loreen och rockbandet Smash Into Pieces går till final i Melodifestivalen.Loreens bidrag "Tattoo" avbröts när en person tog sig upp på scenen – men sångerskan kunde ladda om.Jag trodde att det var någon som gillade musik och bara ville dansa., säger hon.


Fakta: De har gått till final i Melodifestivalen

Tone Sekelius: "Rhythm of my show".

Jon Henrik Fjällgren, Arc North featuring Adam Woods: "Where are you (Savezan)".

Maria Sur: "Never give up".

Panetoz: "On my way".

Marcus & Martinus: "Air".

Paul Rey: "Royals".

Smash Into Pieces: "Six feet under"

Loreen – "Tattoo"

Den stora snackisen under fjärde deltävlingen är att en person med en skylt med politiskt budskap tog sig upp på scenen under Loreens framträdande.

— Jag var nog mest orolig för att det skulle förstöra upplevelsen för publiken och dem som tittar. Att spänningen skulle bli förstörd, säger artisten efteråt.

När låten "Tattoo" till slut hade framförts i sin helhet möttes Loreen av ett enormt jubel inne i Malmö arena. Hon menar att publikens kärlek gjorde att numret blev ännu bättre den andra gången. Och själv påverkades hon inte av att bli avbruten.

— Jag såg att det var någon i periferin, men eftersom jag var så fokuserad på numret så reagerade jag inte.

TT: Var du aldrig rädd?

— Rädd? Nej absolut inte, jag var i ett härligt space.

Loreen: "Inte irriterad"

Att det visade sig att personen förmodligen är en miljöaktivist är ingenting som sångerskan känner sig irriterad över.

— Jag tycker det är viktigt att våga stå för någonting här i världen, så just den biten förstår jag. Jag kan inte säga att jag vill ställa någon till svars: “Varför förstörde du mitt nummer?”. Vi är människor allihop, säger hon.

Loreen säger att hon aldrig blev rädd när någon tog sig upp på scenen.

Medan personal riggade om den avancerade scenuppbyggnaden fick programledarna Jesper Rönndahl och Farah Abadi improvisera.

— Elva års radiovana gör sitt. Om de säger till mig att babbla på så säger jag inte nej, säger Farah Abadi.

TT: Blev ni inte nervösa?

— Jag hade varit supernervös om jag hade haft någon annan än Jesper bredvid mig. Men jag vet att vi löser det.

— Man känner sig säker med alla runtomrking, säger Jesper Rönndahl.

Gruppen "Återställ våtmarkerna" har tagit på sig ansvaret och skriver på Twitter att de som störde var "forskare från Lund". Syftet var att få politikerna att uppmärksamma klimathotet. I höstas stormade en person från rörelsen scenen under "Idol"-finalen i TV4.

SVT meddelar att man utreder det inträffade.

"Loreens framträdande blev stört och tv-tittarna fick inte uppleva det som det var tänkt. Vi beslutade därför att hon skulle få framföra det i sin helhet igen", säger Melodifestivalens projektledare Anders Wistbacka i ett uttalande.

Fyra omhändertagna

Polisen omhändertog fyra personer i samband med händelsen.

— Jag vet inte om det finns någon brottsmisstanke i nuläget, säger Rickard Lundqvist, presstalesperson i polisregion Syd, till SVT.

Loreens bidrag "Tattoo" avbröts av att en åskådare tog sig upp på scenen.

Tävlingens enda rocklåt fångade publikens och tittarnas hjärtan. Smash Into Pieces är både förundrade och glada efter finalbeskedet. Att över huvud taget gå vidare tävlingen var inte något de hade räknat med.

Smash Into Pieces går till final i Melodifestivalen.

— Verkligen inte. Jag hade bara gått in för att göra det här så bra som möjligt. Men vi hade aldrig trott att vi skulle gå direkt till final, säger gitarristen Per Bergquist till TT och fortsätter:

— Helt sjukt!

TT: Hur går det mer er turné nu då, när ni ska vara med i finalen?

— Det går bra. Vi behöver bara ställa in ett gig, kanske två. Vi åker ju redan i morgon till Manchester, säger Benjamin Jennebo.

Debutanten Kiana och veteranen Mariette går vidare till semifinal. Kiana missade finalen med endast en poäng. Men sångerskan är inte bitter utan bara glad att ha gått vidare från deltävlingen.

— Jag är så tacksam. Jag förstår inte ens vad som har hänt, säger hon till SVT.

På hemmaplan

Deltävlingen inleddes med att Farah Abadi och Jesper Rönndahl kröntes till "kung" och "drottning" av Skåne. De anlände i en vagn dragna av dansare utklädda till enhörningar till tonerna av "Guld och gröna skogar" i pampig nationalsångsversion.

Programledarna Jesper Rönndahl och Farah Abadi presenteras som kung och drottning av Skåne när deltävlingen i Malmö inleds.

Rövskämt, en blinkning till en klassisk Sven Melander-sketch och skånska delikatesser kantade tv-sändningen.

Senare vändes fokus från Loreens bidrag till att det är 40 år sedan Carola vann Melodifestivalen med "Främling". Sångerskan hissades ned från taket och framförde ett medley av sina tre vinnarlåtar: förutom "Främling" även "Fångad av en stormvind" som vann Eurovision Song Contest 1991 och "Evighet" från 2006.

Carola Häggkvist vann Melodifestivalen i just Malmö för exakt 40 år sedan.
TT
/
/
/
/
/
/
SVT
/
/
/
/
Senaste nytt

Statens konstråd köper Odells verk

3 timmar sedan

Sopranos-stjärnan skaffade OnlyFans – räddade huset från Kronofogden på 5 minuter

3 timmar sedan
Den 51-åriga Sopranos-stjärnan Drea de Matteo har skaffat OnlyFans – och det har gjort att hon nu har lyckats rädda sitt hus från Kronofogden. I en ny intervju berättar Drea om det okonventionella beslutet – och att hennes 16-åriga dotter hjälper till att redigera de lättklädda bilderna som ska ut på OnlyFans.

Isabella Löwengrip fick chocknota – så mycket kostade kranvattnet

idag 14:31
Isabella Löwengrip och fästmannen Paul Sundvik har befunnit sig på skidresa i de schweiziska alperna. Att det är fantastiskt vackert är nog de flesta överens om – och kanske även att Schweiz är i dyraste laget. Det blev Isabella varse efter att ha fått in notan på en restaurang...

Hotell Romantik-paret har gjort slut – avslöjar nya kärleken

idag 14:11
Monica Sundberg och Tino Borg Teroni blev ett par efter säsong ett av "Hotell Romantik". Nu berättar Monica att de gått skilda vägar, och att hon har träffat en ny kärlek...

Kändisvännen greps på Riche med kokain: "Tänkte att det skulle bli kul"

idag 14:09
På medlemsklubben Noppes hade kändisvännen träffat på en bekant som gav honom en påse kokain. Någon timme senare greps han på innekrogen Riche. Nu döms mannen, som även är topp-vd på ett välkänt företag, till rekordhöga böter.

Trump måste sluta spela Sinéad O'Connors musik

idag 14:00
Den döda sångerskan Sinéad O'Connors dödsbo vill förbjuda den republikanske presidentkandidaten Donald Trump att spela hennes musik på sina politiska valmöten, uppger BBC.