Keira Knightley vid en visning av 'Boston strangler' i New York. Arkivbild.
Keira Knightley vid en visning av 'Boston strangler' i New York. Arkivbild. - Foto: Evan Agostini/APTTT

Keira Knightley hyllar granskande journalister

I filmen "Boston strangler" spelar Keira Knightley en journalist som hjälpte till att avslöja den seriemördare som under flera år terroriserade Boston.Det är en kärlekssång till undersökande journalistik, säger hon.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev
Fakta: Keira Knightley

Ålder: 37 år.

Familj: Gift med musikern James Righton och har två barn.

Bor: London.

Yrke: Skådespelare.

Tidigare roller: "Skruva den som Beckham", "Love actually", "King Arthur", "Stolthet och fördom", "Pirates of the Caribbean"-filmerna, "Försoning", "Never let me go", "A dangerous method", "Anna Karenina", "The imitation game", "The aftermath".

Aktuell i filmen "Boston strangler" på strömningstjänsten Disney+.

Under åren 1962–1964 mördades 13 ensamstående kvinnor i Bostonområdet. De var mellan 19 och 85 år gamla och de flesta hade blivit våldtagna och strypta. Polisens arbete lämnade mycket att önska, inte minst eftersom flera av morden skedde på olika orter och kommunikationen mellan olika polisdistrikt var i princip noll.

Men Jean Cole och Loretta McLaughlin, journalister på tidningen Boston Record American, misstänkte att brotten hängde ihop. I en serie artiklar kopplade de samman morden och ställde polisen till svars. Det var också de som döpte den misstänkte seriemördaren till Bostonstryparen.

— Den undersökande journalistiken är så oerhört viktig, säger Keira Knightley.

Visste ingenting

I filmen spelar Knightley McLaughlin och Carrie Coon spelar Cole. I USA är fallet välkänt, inte minst efter filmen "Bostonstryparen" från 1968 med Tony Curtis som mördaren. Det har gjorts fler filmer och tv-serier baserade på historien.

Men när Keira Knightley, född och uppvuxen i England, fick erbjudande om en av huvudrollerna hade hon aldrig hört talas om fallet.

— Jag visste absolut ingenting. När jag läste manuset så var det första gången jag hörde talas om det. Det jag föll för var inte minst att det hela skildras ur de här två journalisternas synvinkel.

Carrie Coon och Keira Knightley spelar granskande journalister i "Boston strangler". Arkivbild.

Svårt att skildra

Filminspelningen har varit lärorik, tycker Knightley.

— När vi gjorde filmen gav det mig en bra inblick i hur journalister ibland måste jobba, hur det handlar om att gå igenom papper och gräva i arkiv. Det är nog därför det är svårt att skildra vardagligt journalistiskt arbete på film. Det är svårt att dramatisera det, säger hon.

Carrie Coon tar fasta på hur "Boston strangler" skildrar två kvinnliga pionjärer som åstadkom förändring.

— Det var inte minst intressant hur dessa två kvinnliga journalister på det tidiga 60-talet tog kampen mot den mäktiga Boston-polisen. Deras jobb gjorde att man därefter började kommunicera bättre mellan olika polisdistrikt, säger hon.

TT
/
/
/
/
USA