Ryan Gosling och Margot Robbie som Ken och Barbie i den mycket hajpade 'Barbie', som den här veckan slåss om publikens uppmärksamhet mot atombombsfilmen 'Oppenheimer'. Pressbild.
Ryan Gosling och Margot Robbie som Ken och Barbie i den mycket hajpade 'Barbie', som den här veckan slåss om publikens uppmärksamhet mot atombombsfilmen 'Oppenheimer'. Pressbild. - Foto: Warner Bros. Pictures

Veckans film och serier – "Barbenheimer"

Sommarens mest virala premiärvecka är äntligen här, då "Barbie" och "Oppenheimer" gör upp om publikens kärlek. För den som vill stanna i soffan kan däremot en ny säsong av "Futurama" och en blaxploitation-komedi om kloning komma väl till hands.


FILMER

"Barbie"

Pr-maskineriet för "Barbie" har gått fram som en ångvält sedan bilder läckte på huvudrollsinnehavarna Margot Robbie och Ryan Gosling i rosa tajts och limegröna rullskridskor från inspelningen sommaren 2022.

Barbiedockan var länge en symbol för shopping, smink och ytlighet. Sedan dess har kulturen blivit mer bimbobejakande och Barbiehajpen har pumpats upp till stratosfäriska nivåer. Dockan har i indieregissören Greta Gerwigs händer stöpts om till en självironisk feministisk hjältinna. Ett soundtrack från rappare som Nicki Minaj och Ice Spice har inte skadat för att göra "Barbie" cool igen.

Cillian Murphy i en scen från Christopher Nolans storfilm "Oppenheimer". Pressbild.

"Oppenheimer"

Christopher Nolan är känd för sina berättartekniskt komplicerade filmer, som "Inception" och "Memento". Men "Oppenheimer" sägs vara en mer rakt berättad historia om atombombens upphovsman Robert Oppenheimer och kapplöpningen mellan USA och axelmakterna under andra världskriget som resulterade i att två atombomber släpptes över Hiroshima och Nagasaki. Filmen kommer obehagligt väl tajmat till 2023 års kärnvapenskräck i skuggan av kriget mellan Ryssland och Ukraina. Flera svenskar har dessutom varit inblandade. Gustaf Skarsgård spelar en biroll och kompositören Ludwig Göransson har gjort musiken.

"Houria" handlar om en städerska som drömmer om att bli professionell balettdansös. Pressbild.

"Houria"

Den som vill undvika mainstreamutbudet på biograferna denna vecka ser med fördel den algeriska regissören Mounia Medour drama om dansaren Houria. Huvudpersonen försörjer sig som städerska men drömmer om en karriär i den nationella baletten när hon blir rånad och svårt skadad. Inspirerad av regissörens egen rehabilitering efter en olycka, och en metafor för landet Algeriet som "ett skadat land som ändå alltid reser sig", enligt Medour själv.

Teyonah Parris som Yo-Yo, Jamie Foxx som Slick Charles och John Boyega som Fontaine i "They cloned Tyrone" som släpps på Netflix i veckan. Pressbild.

TV/STRÖMMAT

"They cloned Tyrone" (Netflix 21/7)

En science fiction-komedi som är en hyllning till blaxploitationgenren – och möjligen också till memet som misstog rapparen Gucci Mane för att vara en klon tillverkad av amerikanska regeringen.

Stjärnspäckad film med John Boyega, Teyonah Parris, Jamie Foxx i huvudrollerna som den omaka trio som upptäcker en kloningskonspiration orkestrerad av hemliga krafter inom USA:s högsta maktskikt.

"Futurama" är tillbaka i framtiden, ännu en gång. Pressbild.

"Futurama" (Disney+ 24/7)

Den tidsresande slackern Fry, den alkoholiserade roboten Bender och cyklopen Leela är tillbaka med en elfte säsong av "Futurama". Serien från skaparna bakom "The Simpsons" dömdes hårt i förhållande till den gula familjens samtidssatir. Med åren fick dock "Futurama" en trogen fanskara inte minst tack vare älskvärda bifigurer, som förlorarkrabban Dr Zoidberg och budgetversionen av Kapten Kirk: Zapp Brannigan. Sedan lades serien ned, återuppstod, lades ned och är nu tillbaka igen efter tio års väntan.

Övriga premiärer

"Libre de Reír" (Prime Video 21/7)

Den mexikanska komikern Sofia Niño de Rivera lär ut stå-upp-komik i en workshop för intagna på ett fängelse i Mexiko där de uppmuntras använda sina egna erfarenheter för att skriva skämt. Intressant premiss som kan sluta hur som helst.

"Harley Quinn IV" (HBO Max 24/7)

Fjärde säsongen av den animerade vuxenserien om den populära antihjälten med brännbollsträ och uppkäftiga repliker.

"Ett fall för Vera" (SVT Play 25/7)

Den tolfte (!) säsongen av den brittiska deckarserien om kriminalkommissarien Vera Stanhope, som löser mord i Northumberland County.

TT
/
HBO
/
/
/
/
/
/
SVT
/
/
/
USA
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!