Judith Sigfridsson och Flutra Cela i fotbollsfilmen 'Forever' som hade premiär den 7 juli. Pressbild.
Judith Sigfridsson och Flutra Cela i fotbollsfilmen 'Forever' som hade premiär den 7 juli. Pressbild. - Foto: SF Studios

"Skralt med kvinnliga förebilder" i fotbollsfilm

Först kom ingenting, sedan ingenting – och så kom "Skruva den som Beckham". 21 år efter succéfilmen har unga fotbollstjejer fortfarande få möjligheter till identifikation på bio. Det skulle ha betytt jättemycket för mig när jag var liten, säger landslagsspelaren Hanna Bennison till TT.


Fakta: Fotbollsfilmer med kvinnor i fokus

"Skruva den som Beckham" (2002)

Fotbollsfilmen med stort F för tjejer födda på 90-talet. Kärleken till fotbollen och kampen för acceptans från en oförstående omgivning står i centrum. David Beckham lyser med sin frånvaro, men i gengäld tänds Keira Knightleys stjärna i den här klassikern.

"Forever" (2023)

Tonårskompisarna Mila och Kia älskar fotboll. Men när ett före detta landslagsproffs tar över som tränare för deras lag ökar prestationskraven. Siktet är inställt på slutspel i Gothia Cup. Samtidigt utsätts vänskapen för andra slitningar som förälskelser och jakten på skolbetyg.

"Marinette" (2023)

Biografiskt drama från Frankrike om fotbollspionjären Marinette Pichon – den första franska spelaren som fick ett proffskontrakt i USA. Filmen skildrar hur hon trots en tuff uppväxt och ständiga fördomar kring kvinnor som spelar fotboll lyckas kämpa sig till toppen.

"Gracie" (2007)

Amerikanskt verklighetsbaserat drama om Gracie som växer upp med en fotbollstokig pappa och tre bröder. När storebror Johnny, som är skollagets stora stjärna, omkommer i en bilolycka bestämmer hon sig för att ta hans plats i laget.

"She´s the man" (2006)

Romantisk tonårskomedi, inspirerad av Shakespeares “Trettondagsafton”. Huvudpersonen Viola klär ut sig till sin tvillingbror Sebastian och tar plats på internatskolan där han ska, men inte vill, gå. För henne handlar det om att hon vill spela fotboll i ett riktigt bra fotbollslag – och det får hon göra, men som "Sebastian".

"Kvinnor offside" (2006)

Iransk komedi om flickor som klär ut sig till män för att kunna gå och se iranska landslaget spela en VM-kvalmatch. Men innan de hinner in på läktaren blir de avslöjade. Frågan är hur de ska göra för att kunna se något av matchen innan de överlämnas till myndigheterna.

"Den andra sporten" (2013)

Dokumentär i tre delar om damfotbollens historia och hur den utvecklats genom åren. Medverkar gör en lång rad viktiga spelare som bland annat Pia Sundhage, Marta, Lotta Schelin, Kosovare Asllani och Hanna Ljungberg,

"Commes des garcons" (2018)

Fransk komedi om det första kvinnliga fotbollslaget i Frankrike. Filmen är inspirerad av det damfotbollslag som bildades i Reims i nordöstra Frankrike år 1968 och som sägs vara Frankrikes första.

"Eine andere Liga" (2005)

Turkisk-tyska Hayat älskar att spela fotboll. Men efter att hon fått cancer och tvingats operera bort ett bröst förbjuder hennes oroliga pappa henne att anstränga sig fysiskt. Men hon börjar snart träna med ett nytt lag i smyg. Tragikomisk film som utspelar sig i Hamburg.

Fotbolls-VM har dragit i gång – och på söndag gör Sverige sin premiärmatch i turneringen. Kanske är det dags för nästa generation flickor att få den identitetsboost som svenska 90-talister fick av VM-silvret 2003 – och fotbollsfilmen "Skruva den som Beckham"?

Svenska landslaget har tagit fler medaljer sedan dess. Men den känsla av identifikation och representation som flick- och damfotbollsspelare får i tv-sända mästerskapssammanhang är svåruppnådd på bio. Genom årens lopp har det varit tunnsått med fotbollsfilmer där kvinnor har stått i fokus.

Hanna Bennison har fått nöja sig med att kolla på Youtubeklipp och dokumentärer om fotboll under sin uppväxt. Arkivbild.

Få kvinnliga förebilder

20-åriga mittfältaren Hanna Bennison konstaterar att hon knappt såg någon sådan film under sin uppväxt utan mest var hänvisad till att kolla på Youtubeklipp och dokumentärer om fotboll.

— Där var det tyvärr skralt med kvinnliga fotbollsförebilder, säger hon.

Att som barn och ung tjej kunna identifiera sig med roller i film och på tv är viktigt, menar hon.

— Det skulle ha betytt jättemycket för mig när jag var liten i alla fall.

"Det blir igenkänning"

Landslagskollegan Fridolina Rolfö, som är född 1993, har delvis andra erfarenheter. När hon var barn kom succéfilmen "Skruva den som Beckham" om två fotbollstjejer som verkligen tog sin sport på allvar. Ena huvudrollen spelades av Keira Knightley som tack vare filmen fick sitt stora genombrott.

— Den såg jag g a n s k a många gånger. Det märker man, det blir igenkänning, en tjej som spelar fotboll. Det ser man ju upp till. Både i filmer och med riktiga fotbollsspelare, säger Rolfö.

TT: Den filmen inspirerade dig, låter det som?

— Absolut.

Shaznay Lewis, Keira Knightley och Parminder Nagra spelade huvudrollerna i "Skruva den som Beckham" – filmen som fick stor uppmärksamhet, inte minst bland fotbollstjejer, när den kom 2002. Arkivbild.

Det har så klart kommit fler fotbollsfilmer med kvinnligt fokus sedan 2002 då "Skruva den som Beckham" hade premiär – men ingen med ett lika brett genomslag. Just i år – lagom till fotbolls-VM – har två filmer i genren haft premiär: franska "Marinette" om fotbollspionjären Marinette Pichon och svenska "Forever" med Flutra Cela och Judith Sigfridsson i huvudrollerna.

"Nu jävlar!"

"Forever" handlar om bästisarna Mila och Kia som satsar allt på fotbollen. Men deras vänskap utmanas av tonårsromanser och hård press från en ny tränare. Flutra Cela och Judith Sigfridsson som gestaltar Mia och Kia till vardags spelar i damallsvenska toppklubben BK Häckens ungdomslag.

I samband med premiären berättade Flutra Cela hur glad hon blev över att någon ville uppmärksamma tjejer som spelar fotboll – och också skildra skillnaderna i villkoren för dam- och herrfotbollsspelare.

— Nu jävlar ska damfotbollen lyftas! sade hon till TT.

Landslagsforwarden Lina Hurtig, som är född 1995, är en av dem som vuxit upp med "Skruva den som Beckham" som en av få möjligheter till identifikation på vita duken. Hon är positiv till att det har kommit fler fotbollsfilmer om tjejer – men inte särskilt imponerad av utvecklingstakten.

— Det känns väl som att det borde ha skapats tidigare än 2023. Det är bra att det kommer nu, men det känns sent, säger hon.

TT
/
/
/
/
/
/
/
USA
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!