Tuva Novotny mitt i händelsernas centrum i 'Avgrunden'. Pressbild.
Tuva Novotny mitt i händelsernas centrum i 'Avgrunden'. Pressbild. - Foto: SF Studios

Veckans film och serier – Novotny i katastroffilm

Marken börjar skaka under Tuva Novotnys fötter i katastrofthrillern "Avgrunden" och det är äntligen premiär för den omtalade tv-serien "Poker face". Här är veckans filmer och serier.


FILMER (premiär 15/9).

" Avgrunden ".

En svensk katastroffilm om vad som händer när det plötsligt uppstår sprickor och rejäla slukhål i marken ovanför gruvan i Kiruna. Tuva Novotny spelar huvudrollen som Frigga, säkerhetschefen mitt i dramatiken.

Samtidigt som Frigga kämpar med den stora krisen blir det kaos i privatlivet när hennes ex och nuvarande kille plötsligt går i clinch med varandra i Kiruna.

Jaime Vadell i "El conde". Pressbild.

" El conde " (Netflix).

Nästan på dagen 50 år efter kuppen som förde Augusto Pinochet till makten i Chile ger sig regissören Pablo Larrain på diktatorn i form av en svartvit skräcksatir. 250 år gammal lever Pinochet som blodtörstig vampyr på ett slott i Chile. "El conde" fick pris för bästa manus på den nyss avslutade filmfestivalen i Venedig.

Tina Fey och Kenneth Branagh i "Mord i Venedig". Pressbild.

" Mord i Venedig ".

I Kenneth Branaghs tredje film som Hercule Poirot ställs den belgiske mästerdetektiven inför ett mysterium med övernaturliga inslag. Filmen bygger på Agatha Christie-romanen "Mord på allhelgonadagen", fast med handlingen flyttad till Venedig dit Poirot begett sig för att få lugn och ro som pensionär.

Övriga premiärer:

"After work".

Dokumentärfilmaren Erik Gandini undersöker vad som händer när flera yrken kommer att försvinna och vad vi ska göra med tiden som blir över.

"Ehrengard" (14/9, Netflix).

Bille August regisserar Sidse Babett Knudsen och Mikkel Boe Følsgaard i ett drama baserat på en roman av Karen Blixen.

"De ostyriga".

Danskt drama av regissören Malou Reymann om kvinnor som på 1930-talet sätts på hem av barnavårdsnämnden på grund av "lössläppt leverne".

"After everything".

Femte "After"-filmen baserad på författaren Anna Todds romantiska böcker.

TV/STRÖMMAT

Natasha Lyonne som Charlie Cale i "Poker face". Pressbild.

" Poker face " (15/9, SkyShowtime).

Drygt ett halvår efter premiären i USA kommer en av årets mest omtalade tv-serier till Sverige. Stilmässigt påminner "Poker face" om klassiska deckare från 1970-talet, Natasha Lyonne spelar servitrisen Charlie som har en märklig gåva – hon kan känna av när folk är oärliga. Det passar bra eftersom hon tvingas på rymmen efter att ha blåst en mäktig kasinoägare.

Timothy Spall och Sheila Hancock i "I famnen på en mördare". Pressbild.

" I famnen på en mördare " (20/9, SVT Play).

Skådisveteranen Timothy Spall har hyllats för sin roll i det här brittiska dramat baserat på en verklig händelse. Läraren Peter (Spall) träffar en ung man och får äntligen uppleva den stora kärleken, men det hela tar en ände med förskräckelse.

Övriga premiärer

"Wilderness" (15/9, Prime Video).

Ett brittiskt par ger sig ut på en lång vandring sedan hon listat ut att han varit otrogen. Nu förbereder hon sin hämnd.

"Surviving summer" (15/9, Netflix).

Andra säsongen av det australiska dramat om unga surfare.

"Knekt" (15/9, HBO Max).

Norsk serie om tre vänner som startar pokerklubb i Oslo.

"Sex education" (21/9, Netflix).

Den fjärde och sista säsongen går vidare utan Mikael Persbrandt, vars rörmokare Jakob försvinner ur den brittiska serien med Gillian Anderson.

TT
/
/
/
HBO
/
/
SVT
/
/
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!