Samtidens brännpunkter präglar Bokmässan i Göteborg på ett annat sätt än tidigare. Arkivbild.
Samtidens brännpunkter präglar Bokmässan i Göteborg på ett annat sätt än tidigare. Arkivbild. - Foto: Fredrik Sandberg/TT

Bokmässan kastar sig in i hetluften

Ljudboken får större plats än någonsin på Bokmässan samtidigt som oron över sjunkande läsförmåga gnager. Men programmet tar också upp heta ämnen som kungamakten, Onlyfans, koranbränningar och klimataktivisters konstattacker.


Fakta: Bokmässan

När: 28/9–1/10

Var: Göteborg

Årets teman:

1. Judisk kultur – från Bibeln till idag, i samarbete med institutionen Judisk kultur i Stockholm. Bland de medverkande författarna finns Joshua Cohen, USA, Judy Batalion, Kanada, Dani Shapiro, USA, Hila Blum, Israel, samt arkitekten Daniel Liebeskind som bland annat ritat Judiska museet i Berlin, och den franske filosofen Bernard-Henri Lévy, BHL, som ofta utgår från sin judiska identitet i sina omvärldsanalyser.

Även Eva Illouz, professor i sociologi i Jerusalem och författare till böcker som "Därför gör kärlek ont" och "Varför tar kärleken slut" kommer.

2. Ljud. Ljudböcker och poddar ägnas många seminarier, där boklyssnandet också problematiseras.

3. Staden. Med seminarier som "Litteraturstaden Lviv" som handlar om att arbeta läsfrämjande i krigstid.

Fler gästande författare, ett axplock: Jeferson Tenório, Brasilien, Jonas Hassen Khemiri, Stina Jackson, Agneta Pleijel, Dorte Nors, Danmark. Vigdis Hjort, Jon Fosse och Ingvild Rishøi från Norge, Pilar Guintana från Colombia. Abdellah Taïa, Frankrike/Marocko.

Programchefen Oskar Ekström hoppas kasta in Bokmässan, som inleds i veckan i Göteborg, i hetluften genom tre färska kulturdebatter: "Skulle du dö för Sverige?", det vill säga offra livet för ditt fosterland, blir temat för Viktor Malm, kulturchef på Expressen, Ivar Arpi, debattör, Amineh Kakabaveh tidigare riksdagsledamot, och Leonidas Aretakis, chefredaktör för Flamman.

Artisten Little Jinder och bloggaren Annie Crona med flera drabbar samman kring frågeställningen "Hur mycket kultur får man förstöra för ett gott syfte?" apropå klimataktivism på museer.

"Får man hata rika?" ska också diskuteras, och tanken är att det ska hetta till, enligt Oskar Ekström som därför skippade kultursidesdebatten om den svenska romanens självcentrering.

— Den har redan dött lite. Vi försöker se vad som är aktuellt just nu och vad som kanske kan bli det, säger han.

Nato och gängvåldet

Men oberoende av debattsatsningen handlar fler programpunkter än tidigare om brinnande samtidsfrågor, enligt Oskar Ekström, däribland seminarier som "Kulturpolitik på armlängds avstånd" och "Ryssland ett år efter invasionen av Ukraina", det senare med svenska experter som Martin Kragh och Carolina Vendil Pallin.

— Vi kommer att diskutera kungen och kungamakten, våld i skolan, Natoprocessen, gängvåldet, "ett år med Tidöavtalet" och många andra heta, aktuella frågor.

Inte minst i form av samtalen på Yttrandefrihetsscenen.

— Där finns diskussioner med fokus på Ryssland och propagandakriget men också om koranbränningarna och yttrandefrihet.

Men läsningen då? Den minst sagt glödheta frågan om barns sjunkande läsförmåga och vad som kan göras åt den diskuteras bland annat under onsdagens särskilda "litteraturpolitiska möte" med nordiska representanter.

— Vi är mer oroade än någonsin, säger mässchefen Frida Edman som också berättar att mässområdet för just barnlitteratur i år har en egen familjeentré och ett nytt lästält, "ett krypin för barn".

Populära inläsare

De många seminarier och programpunkter – under lördagen och söndagens två öppna scener – som ägnas åt ljudböcker och poddar förklaras delvis av att just "ljud" – vid sidan av "judisk kultur" och "staden" – är ett huvudtema på årets bokmässa. Men ännu mer av den stora teknik- och strukturomvandling som pågår i bokbranschen.

— Vi har två huvudspår, det ena är mer branschinriktat, det andra med möten mellan den allmänna publiken och populära inläsare och ljudboksförfattare, säger Oskar Ekström.

Oskar Ekström, programansvarig för Bokmässan, har väntat in i det sista med att slå fast ämnen för mässans egna kulturdebatter.

Ljudböckerna och den strömmade litteraturen ges större plats på Bokmässan än någonsin tidigare.

— Så är det definitivt. Det finns ett jätteintresse från publiken, men också många branschdiskussioner kring det här. Det är viktigt att Bokmässan kan möta det, säger Oskar Ekström.

TT: Ljudböckerna beskrivs samtidigt som ett hot mot litteraturens själva ekosystem eftersom ersättningsnivåerna till författarna är så låga. Kommer det att märkas?

— Ja absolut, vi har flera samtal om det. Diskussionen i media har förts mycket mellan Författarförbundet och strömningstjänsterna, men på mässan finns ju också författarna själva och förlagen. Det är viktigt att de olika aktörerna kommer till tals.

TT
/
/
/
/
Hot
/
/
USA
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!