Gott om besökare på mässgolvet på Bokmässan i Svenska mässan i Göteborg på lördagen.
Gott om besökare på mässgolvet på Bokmässan i Svenska mässan i Göteborg på lördagen. - Foto: Fredrik Sandberg/TT

Högt tryck på årets bokmässa

Ringlande köer, oväntade – ibland även obekväma – samtal och judisk kultur i fokus. Så sammanfattar mässchefen Frida Edman årets Bokmässa, när den på söndagen gått mot sitt slut. Stämningen har varit magisk, säger hon.


Fakta: Bokmässan 2023

Huvudteman:

— Judisk kultur – från Bibeln till i dag, i samarbete med institutionen Judisk kultur i Stockholm. Medverkande författare var bland annat Joshua Cohen, USA, Judy Batalion, Kanada, Dani Shapiro, USA, Hila Blum, Israel, samt arkitekten Daniel Liebeskind som bland annat ritat Judiska museet i Berlin, och den franske filosofen Bernard-Henri Lévy, BHL, som ofta utgår från sin judiska identitet i sina omvärldsanalyser.

Även Eva Illouz, professor i sociologi i Jerusalem och författare till böcker som "Därför gör kärlek ont" och "Varför tar kärleken slut" var på plats.

— Ljud. Ljudböcker och poddar ägnades många seminarier, där boklyssnandet också problematiserades.

— Staden. Med seminarier som "Litteraturstaden Lviv" som handlar om att arbeta läsfrämjande i krigstid.

Fler författare som gästade var Jeferson Tenório, Brasilien, Jonas Hassen Khemiri, Stina Jackson, Agneta Pleijel, Dorte Nors, Danmark. Vigdis Hjort, Jon Fosse och Ingvild Rishøi från Norge, Pilar Guintana från Colombia. Abdellah Taïa, Frankrike/Marocko.

Under helgen har mässgolvet i Göteborg myllrat av besökare. Årets besökssiffra landade på 85 936 under mässans fyra dagar, högre än i fjol med 82 156 besök. Statistiken visar det totala antalet besök, och inte unika besökare.

Särskilt stort intresse fanns hos den yngre målgruppen, när många barnfamiljer besökte mässans scen och lästält för barn. Vid ett tillfälle var trycket så högt att programledaren David Sundin inte tog sig ut från tältet efter högläsningen av sin nya bok "Nu måste man faktiskt vara TYST!", utan fick i stället krypa ut bakvägen för att hinna till sin nästa seminariepunkt, berättar Frida Edman.

— Stämningen har varit magisk med många glada författare och besökare, säger hon.

Programledare David Sundin var en av många författare som signerade böcker på Bokmässan i Göteborg i lördags.

Signeringsköerna har ringlat sig långa när många läsare har velat träffa författarna på plats, däribland Sofie Sarenbrant, Carina Bergfeldt, Annie Lööf, Jonas Gardell och den brittiska författaren Jojo Moyes. Men Thåströms tidigare körekord från 2019 på 170 meter slogs av humorgruppen I Just Want To Be Cool, som debuterar med serien "Skurkarnas skurk", med en 200 meter lång kö.

Oväntade samtal

Det som Frida Edman kommer att minnas från årets bokmässa är alla oväntade – ibland även obekväma – möten och samtal som har ägt rum.

Ett exempel är samtalet som handlade om demokratins framtid i Europa, USA och Israel, med den franske filosofen Bernard-Henri Lévy och den amerikanske författaren och The New Yorker-essäisten Adam Gopnik, lett av Dagens Nyheters kulturchef Björn Wiman.

— Det var ett samtal som berörde men också var oerhört djupt. Det är just det som Bokmässan är, att vi får stöta och blöta tankar och idéer, säger Frida Edman.

Gott om besökare på mässgolvet på Bokmässan i Svenska mässan i Göteborg i lördags.

Judisk kultur i fokus

Ett av årets huvudteman var "judisk kultur" där olika aspekter av judisk historia, litteratur och filosofi belystes i 36 seminarier, av totalt 325. Temat arrangerades i samarbete med kulturinstitutionen Judisk kultur i Sverige, som även hade en egen temamonter med cirka 50 programpunkter.

— Det har gjort att även andra aktörer har lyft fram den judiska kulturen. Även att besökare som inte tidigare varit på mässan har kommit hit för att man är intresserad av den judiska kulturen, säger Frida Edman.

Nästa år fyller Bokmässan 40 år, vilket kommer att firas och uppmärksammas, enligt Frida Edman.

Nästa års huvudtema kommer att vara "Sápmi", med kulturinstitutionen Tjállegoathe som hedersgäst och även de samiska författarföreningarna Bágo och Sámi Girječálliid Searvi. "Rymden" kommer också vara ett av mässans teman 2024.

TT
/
/
/
/
/
/
/
USA
/
/
Senaste nytt

"Baldur's gate 3" blev årets spel

1 timme sedan

"Reacher"-skaparen pensioneras – men inte serien

3 timmar sedan
Med fler än 200 miljoner sålda böcker är Lee Child en av världens mest säljande författare. Men nu har han gått i pension. Böckerna om Jack Reacher kommer i fortsättningen att skrivas av Childs bror Andrew.

Rapparen Kodak Black gripen – igen

igår 22:00
Den amerikanske rapparen Kodak Black har gripits av polisen – igen. Den här gången har han gripits misstänkt för innehav av kokain i södra Florida.

Därför var Tove Dalsryd inte med och firade i finalavsnittet av Robinson 2023

igår 21:30
Pelle Lilja vinner Robinson 2023 med buller och bång. I sista avsnitten kallas läkare in då Pelle svimmade av men strax efter firades han av de andra deltagarna som tog sig till finalveckan.

Det ska Pelle Lilja göra för pengarna han vann i Robinson 2023

igår 21:06
Pelle Lilja vinner Robinson 2023. Nu berättar han för Nyheter24 vad han ska göra med vinstpengarna.

Dramatiska scener utspelar sig när Pelle Lilja vinner Robinson 2023

igår 21:00
Det var under torsdagskvällen det avgjordes. Pelle Lilja vinner Robinson 2023 och det blev sannerligen under dramatiska former.