Taylor Swifts konsertfilm 'Taylor Swift – The eras tour' har premiär på 8500 biografer världen över på fredagen. Arkivbild.
Taylor Swifts konsertfilm 'Taylor Swift – The eras tour' har premiär på 8500 biografer världen över på fredagen. Arkivbild. - Foto: Chris Pizzello/AP/TT

Taylor Swifts hajpade succéfilm får premiär

Superhajpad och redan historisk – i dag är det världspremiär för Taylor Swifts hett emotsedda konsertfilm. Filmen slog försäljningsrekord redan före premiären, men vad ligger egentligen bakom världsstjärnans framgång?


Hon slår rekord på rekord på rekord. Redan förra veckan, alltså före själva premiären, blev dokumentären "Taylor Swift – The eras tour" den bäst säljande konsertfilmen i historien. Trycket på filmen blev dessutom så stort att den fick gå upp på valda biografer i USA och Kanada redan på torsdagen.

"Look what you genuinely made me do", skrev Swift om smygpremiären till sina 274 miljoner följare på Instagram och refererade till sin hit från 2017.

Det är långt ifrån det första rekordet för Taylor Swift. Sedan debuten 2006 har hon till exempel blivit världens första kvinnliga artist med fyra album samtidigt på Billboards topp-tio-lista, flera gånger hamnat i toppskiktet över världens bäst betalda artister samt vunnit tolv amerikanska Grammys. Och när biljetterna till världsturnéns tre Sverigestopp nästa år släpptes i våras köpte fansen, eller "Swifties" som de också kallas, upp dem på nolltid.

"Girl next door"

Men vad är det då som gör 33-åringen från Pennsylvania till en sådan megastjärna?

Musikjournalisten Tali da Silva tror att en del av hemligheten är att Swift trots framgångarna lyckas framstå som en vanlig tjej.

— Trots att hon är en megakändis, en av de absolut största artisterna i världen just nu, så är hon relaterbar och nåbar. Hon är en "girl next door", både musikaliskt och imagemässigt, säger hon.

Om den framtoningen är strategiskt uttänkt eller bara en lycklig slump är däremot svårt att veta, tror da Silva.

— Men jag gissar att hon började med att verkligen vara sig själv. Men med tiden har det utvecklats till något som hon inser att det är bra att hålla fast vid, säger hon.

I jämförelse med en annan megakändis, Beyoncé, finns en tydlig skillnad. Där Beyoncé är en idol med en "larger than life"-framtoning har Taylor Swift blivit någon som fansen känner att de har blivit kompis med snarare än någon att ohämmat se upp till.

Och just relationen till fansen är en annan stor del av framgångarna, enligt Tali da Silva:

— Många ser Taylor Swift som en kompis, eller en storasyster. Hon uppfattas som mänsklig, och har varit väldigt bra på att vara personlig på sociala medier där det känns som att hon postar till sina egna vänner. Man får nästan känslan av att man skulle kunna sträcka ut handen och röra vid henne, säger hon.

Förebild

Att fansen har sett Swift växa upp i branschen – hon slog igenom som 16-åring – spelar också in. Offentliga fajter, som när hon hånades av Kanye West på MTV-galan eller tog strid för sina egna musikrättigheter gentemot kändismanagern Scooter Brown, har fått fansen att heja på henne ännu mer, tror Tali da Silva.

— Hon är ett slags feministisk förebild som har gått igenom en del tuffa prövningar, men som alltid har lyckats komma ut starkare på andra sidan. Fansen har kunnat följa hennes resa till att bli en vuxen kvinna med makt och självständighet, och det har de imponerats av, säger hon.

Tali da Silva understryker dock att det är Taylor Swifts låtskriveri som är den verkliga grunden till framgångarna:

— Hon är en otroligt begåvad låtskrivare. Hon är expert på "storytelling", dels melodiskt och musikaliskt men också genom texterna som effektivt drar in lyssnaren i låtarna. Hon är bra på ordlekar och kan samtidigt vara väldigt poetisk utan att verka högtravande.

"Taylor Swift – The eras tour" har premiär på 8 500 biografer världen över.

TT
/
/
/
/
/
/
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!