Det var en dröm som gick i uppfyllelse för Joel Kinnaman att få filma med John Woo. Arkivbild.
Det var en dröm som gick i uppfyllelse för Joel Kinnaman att få filma med John Woo. Arkivbild. - Foto: Chris Pizzello/Invision/AP/TT

Kinnaman helt tyst i sin nya film: "Utmaning"

Joel Kinnaman spelar huvudrollen som stum hämnare i John Woos nya actionfilm "Silent night". Det var en större utmaning än vad jag hade förväntat mig, säger han till TT.


Huvudrollen i actionmästaren John Woos första Hollywoodfilm på 20 år är en dröm som går i uppfyllelse för Joel Kinnaman. Alla förväntningar infriades.

— Det var extremt fascinerande att följa hans teknik, hur han berättar en historia visuellt. Sedan visade det sig att han var extremt ödmjuk och intresserad av mina idéer, säger Kinnaman.

John Woo gjorde sig ett namn med flera actionfilmer från Hongkong och kom till Hollywood på 90-talet där han regisserade klassikern "Face/off" och även "Mission: impossible II".

Enkel historia

I "Silent night" spelar Joel Kinnaman en far vars son mördas av en förlupen kula under en gängskjutning. Förkrossad av sorg ger han sig ut för att hämnas och döda så många han bara kan.

Joel Kinnaman spelar stum hämnare i "Silent night". Pressbild.

Kinnaman medger att historien är ganska enkel, men den var en detalj som gjorde den intressant – pappan blir träffad i halsen och tappar talförmågan. Så Kinnaman spelar hela filmen utan en enda replik.

— Hade det varit en klassisk film hade man nog tyckt att den strukturen var en svaghet, att det var lite för enkelt. Men den här experimentella delen av filmen blir en styrka. Den har en experimentell kvalitet, förklarar han.

Legendariske actionfilmregissören John Woo gör sin första film i Hollywood på 20 år. Arkivbild.

Rösten är förstås ett viktigt verktyg för en skådespelare som ska gestalta en rollfigur, så det blev en svår utmaning.

— Det var tufft att hitta den emotionella laddningen inför varje scen. Så jag sprang runt som en dåre i varje paus och liksom skrek, berättar han.

Längtar till Sverige

Joel Kinnaman är för närvarande även aktuell med den senaste säsongen av rymddramat "For all mankind" på AppleTV+. Han fick sitt stora genombrott med "Snabba cash"-filmerna för snart 15 år sedan och har etablerat sig i USA efter roller i tv-serien "The killing" och filmen "Robocop".

Nu bor han i Los Angeles med sin svenska flickvän, fotomodellen Kelly Gale, men säger att dragningen till Sverige finns där. De besöker hemlandet ett par månader varje år.

— Jag vet inte om jag är redo att flytta hem än, men jag längtar till Sverige ganska mycket, men jag vet inte om det blir för mer än tre månader om året. Och vi är ju två om det. Kelly måste också vilja komma hem.

Joel Kinnaman, och flickvännen Kelly Gale, som nu också satsar på en skådespelarkarriär. Arkivbild.

Längtar till Dramaten

Flickvännen Kelly har inlett en egen skådespelarkarriär och bland annat filmat i USA med den finländske regissören Renny Harlin. Joel Kinnaman är full av beundran.

— Hon har massa projekt på gång, det har verkligen tagit fart. Hon är så extremt disciplinerad och har ett sånt driv.

— Samma driv som tog henne till där hon var i sin modellkarriär har hon applicerat på skådespeleriet. Jag är jävligt imponerad. Hon är en riktig begåvning, folk kommer att se henne i större saker snart.

Men det finns en sak som kan locka hem honom. Joel Kinnaman pratar under intervjun om sin kärlek till teatern och att han lärde sig mycket på Backateatern i Göteborg hos Mattias Andersson.

Nu är Mattias Andersson Dramatenchef, har han försökt locka hem dig som Hollywoodstjärna till Stora scenen?

— Nej, Mattias har totalt glömt bort mig. Det känns som att han gått vidare. När han blev chef på Dramaten blev han lite för stor för oss dödliga som lunkar på i våra karriärer, säger Kinnaman och skrattar.

— Jag messar honom varje gång jag kommer hem. Jag skulle jättegärna göra det, men han verkar ha gått vidare. Jag ska öva ihop någon monolog och kila upp på hans kontor och spela upp fem minuter och se om jag kan få tillbaka hans intresse.

"Silent night" har svensk biopremiär den 8 december.

TT
/
/
/
/
/
/
/
USA
/
/
Senaste nytt

Statens konstråd köper Odells verk

idag 16:36

Sopranos-stjärnan skaffade OnlyFans – räddade huset från Kronofogden på 5 minuter

idag 15:55
Den 51-åriga Sopranos-stjärnan Drea de Matteo har skaffat OnlyFans – och det har gjort att hon nu har lyckats rädda sitt hus från Kronofogden. I en ny intervju berättar Drea om det okonventionella beslutet – och att hennes 16-åriga dotter hjälper till att redigera de lättklädda bilderna som ska ut på OnlyFans.

Isabella Löwengrip fick chocknota – så mycket kostade kranvattnet

idag 14:31
Isabella Löwengrip och fästmannen Paul Sundvik har befunnit sig på skidresa i de schweiziska alperna. Att det är fantastiskt vackert är nog de flesta överens om – och kanske även att Schweiz är i dyraste laget. Det blev Isabella varse efter att ha fått in notan på en restaurang...

Hotell Romantik-paret har gjort slut – avslöjar nya kärleken

idag 14:11
Monica Sundberg och Tino Borg Teroni blev ett par efter säsong ett av "Hotell Romantik". Nu berättar Monica att de gått skilda vägar, och att hon har träffat en ny kärlek...

Kändisvännen greps på Riche med kokain: "Tänkte att det skulle bli kul"

idag 14:09
På medlemsklubben Noppes hade kändisvännen träffat på en bekant som gav honom en påse kokain. Någon timme senare greps han på innekrogen Riche. Nu döms mannen, som även är topp-vd på ett välkänt företag, till rekordhöga böter.

Trump måste sluta spela Sinéad O'Connors musik

idag 14:00
Den döda sångerskan Sinéad O'Connors dödsbo vill förbjuda den republikanske presidentkandidaten Donald Trump att spela hennes musik på sina politiska valmöten, uppger BBC.