Marcus (till vänster) och Martinus (till höger) beskriver känslan dagen efter Melodifestivalen som en stor lättnad över att ha tagit hem segern.
Marcus (till vänster) och Martinus (till höger) beskriver känslan dagen efter Melodifestivalen som en stor lättnad över att ha tagit hem segern. - Foto: Christine Olsson/TT

Marcus & Martinus dagen efter segern: "Lättade"

Historisk norsk seger i Melodifestivalen. Men trots favoritskapet var Marcus & Martinus inte säkra på att svenska folket skulle rösta på dem. Jag blev bara mer och mer nervös av att alla sade att vi skulle vinna, säger Marcus.


Fakta: Marcus & Martinus om …

… att pendla till Sverige:

— Vi har hittat en metod som fungerar för oss. Den är att vi kommer hit och jobbar i tre veckor och sedan är vi hemma och vilar ut i en vecka. Det är lite som att jobba på en oljeplattform.

… att fortfarande bo hemma:

— Vi har en lägenhet i Oslo som vi hyr ut. När vi är lediga så vill vi vara med familjen och vår hund. Då vill vi dra hem till Nordnorge där vi faktiskt får ta det lugnt. Det skulle inte bli samma sak om vi drog till Oslo. Trofors är som vårt semesterparadis där vi laddar våra batterier.

… att växa upp som barnstjärnor:

— Vi har bara tyckt att det ha varit roligt. Men det har fungerat eftersom har haft en pappa som har sagt ifrån när det blir för mycket så att vi har fått ta det lugnt. Om man jobbar med folk som bara tänker på pengar och vill utnyttja en så mycket som möjligt är det viktigt att ha en familj som aktar så att det inte blir för mycket.

Allt pekade på att den norska tvillingduon skulle bli första helt utländska bidrag att ta hem Melodifestivalen. Men vissa experter varnade för att svenskarnas fosterlandskärlek kanske skulle kunna sätta käppar i hjulet.

— Många experter sade att "visst, de har ett bra nummer, men två norrmän kommer inte att vinna". Och min självkänsla störtdök när vi bara fick sju poäng av den första internationella juryn, säger Marcus Gunnarsen.

Många småtjafs

Dagen efter vinsten i Melodifestivalen har tvillingbröderna sovit "väldigt lite".

— Jag var kvar längst på efterfesten, men jag gick och lade mig lite före fyra, säger Martinus Gunnarsen.

Marcus skakar på huvudet. Han litar inte på broderns utsaga.

— Jag tror att du stannade längre.

Sedan följer en diskussion kring festens öppettider och huruvida Martinus stannade till stängning. Ett av många småtjafs som bröderna kärleksfullt ägnar sig åt både i och utanför intervjusammanhang.

— Vi är som alla andra bröder som bråkar om småsaker. Det är helt normalt, säger Martinus.

Har ni blivit irriterade på varandra under Melodifestivalen-resan?

— Varje dag, säger Marcus.

— Men i går var faktiskt en bra dag. Du var inte så irriterad på mig, fyller Martinus i.

Bröderna intervjuas via Facetime i TV4 Nyhetsmorgon. "Du måste hålla mobilen högre upp", instruerar Marcus sin bror.

Fans i Europa

Duon har bokat in intervjuer extra tidigt för att hinna se Djurgården möta Degerfors i Tele2 Arena på eftermiddagen.

Bröderna spelar fortfarande fotboll i norsk division tre och visar stolt upp klipp från en straffduell med Djurgårdsspelare tidigare i veckan. Vinnarskallar på såväl planen som scenen – kanske en fördel inför Europas största musiktävling om två månader.

— Före pandemin turnerade vi till 90 procent utanför Skandinavien. Det var Tyskland, Tjeckien, Slovakien och sådana länder. Vi har faktiskt många fans ute i Europa, som vi hoppas kan hjälpa till att värva lite röster, säger Marcus.

Duon har kollat in konkurrensen och konstaterar att det är många "galna" bidrag i år. Förmodligen en konsekvens av finländska framgångarna för Käärijä i fjol.

— Att vi har en lite mer seriös låt kanske hjälper oss. Eller så gör det inte det, säger Martinus.

Vad säger man i Norge om att ni tävlar för Sverige?

— De undrar varför och vi har ju förklarat det hundra gånger redan. Men det var fler frågor i fjol, då kom det nog som en chock för många. I år har de mer förståelse, säger Marcus.

TT
/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!