'Risken för att en privatperson drabbas av terrorattentat är mycket liten. Men om det skulle hända kan konsekvenserna bli stora' säger Petter Säterhed, MSB. Arkivbild.
'Risken för att en privatperson drabbas av terrorattentat är mycket liten. Men om det skulle hända kan konsekvenserna bli stora' säger Petter Säterhed, MSB. Arkivbild. - Foto: Jessica Gow/TT

Rådet inför konserter: Ser du något, säg något

Var uppmärksam – och ta dina iakttagelser på allvar. Det råder säkerhetsexperten Petter Säterhed alla konsertbesökare. Vi har en tendens, kanske i synnerhet som svenskar, att tänka "det där är säkert ingenting".


Fakta: Säkerhetsläget

I augusti 2023 höjde säkerhetspolischefen terrorhotnivån i Sverige från tre till fyra – från "ett förhöjt till ett högt hot" på en femgradig skala. Bedömningen berodde inte på någon enskild händelse utan på hot under en längre tid.

November 2023 infördes ett väskförbud vid större evenemang efter beslut av polisen. Beslutet gäller större idrottsevenemang, konserter och festivaler.

I augusti i fjol höjdes hotnivån i Sverige från en trea till en fyra på en femgradig skala. Sedan dess har två bröder åtalats i Tyskland misstänkta för att ha planerat terrorattentat i Sverige och nyligen greps också fyra personer vid ett terrortillslag i Tyresö utanför Stockholm.

Till detta kommer det blodiga terrorattentatet i Moskva som riktades mot en konsertlokal. Hur påverkar det den svenska publiken inför exempelvis Eurovision Song Contest i Malmö och Taylor Swifts konsert på Friends arena i Stockholm? Petter Säterhed på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, uppmanar publiken att inte avfärda egna iakttagelser som paranoia.

— Vi vill inte sticka ut, göra oss till åtlöje eller vara foliehattar, men om man ser något som verkar misstänkt eller avvikande ska man göra något. Men det behöver vara en proportionerlig åtgärd. Man kan inte ringa polisen i tid och otid, säger Petter Säterhed.

Övergiven väska

Vid terrorangrepp kan det i efterhand vara förvånande hur lång tid det gått innan någon har reagerat, konstaterar han. "Ser du något, säg något" är i stället det generella rådet från MSB. Det kan handla om att varsla personalen på en konsertarena om man ser en övergiven väska eller personer som tar sig in på ett misstänkt sätt.

— Om man vågar höja rösten kan man fråga "vems väska är det här?".

När säkerhetsnivån skärptes i augusti var det inget exceptionellt som hade inträffat just den eftermiddagen – försämringen av säkerhetsläget hade pågått sedan 2015, framhåller Säterhed. Men höjningen var samtidigt ett klart besked till alla arrangörer om att ta säkerhetsarbetet på allvar.

— Det måste ske över tid, det är inget som man bara klistrar utanpå.

"Var vaksam"

Till privatpersoner är myndigheternas fortsatta råd "lev som vanligt men var vaksam".

— Det är alltid upp till var och en själv vad man vill gå på och inte. Men säkerhetspolisen och polisen har inte gått ut med något som förändrar läget.

TT
/
/
/
Hot
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!