'Jag kritiserar vänstern också, alla israeler strider inte', säger Naomi Klein. Arkivbild.
'Jag kritiserar vänstern också, alla israeler strider inte', säger Naomi Klein. Arkivbild. - Foto: Andrew Medichini/AP/TT

Naomi Klein: Det är enda trösten just nu

Författaren och vänsteraktivisten Naomi Klein kopplar kriget mellan Israel och Hamas både till andra världskriget och till kolonialismen. Just nu befinner vi oss i ett rendez-vous med historien, säger hon.


Fakta: Naomi Klein

Fakta: Naomi Klein

Född: I Montreal, Kanada 1970.

Sysselsättning: Författare, aktivist, universitetslärare. Kampanjade för Bernie Sanders i förra presidentvalet.

Bakgrund: Fick ett internationellt genombrott med den samhällskritiska boken "No logo" (1999), som handlar om reklam och varumärkens globala påverkan. I "Chockdoktrinen" (2007) drev hon tesen att det finns en tanketradition av att liberala reformer bäst genomförs när befolkningen befinner sig i chocktillstånd. Hon har också skrivit om klimatet i "Det här förändrar allt: Kapitalismen kontra klimatet" (2014).

Rösten är ansträngd, men före torsdagens slut ska hon – förutom intervjuer och ett utsålt scensamtal – stötta studentdemonstrationen vid Stockholms universitet och inviga en stödgala för palestinierna. Naomi Klein är visserligen i Stockholm med anledning av sin senaste bok, "Doppelgänger. En färd genom spegelvärlden", men kanske ännu mer som talesperson för den antisionistiska organisationen Jewish voice for peace.

— Jag har suttit i styrelsen i 15 år och vi har varit så små. Nu har vi blivit röst för en hel generation, säger hon.

Under uppväxten gick Naomi Klein i judisk skola i Montreal. Efter 7 oktober har hon inte bara argumenterat för ett eld-upphör i Gaza. Under pesach i april – den judiska högtiden till minne av uttåget från Egypten – höll hon ett uppmärksammat tal i New York där hon krävde en exodus från sionismen. Uttalandet gjordes utifrån hennes analys av en utveckling som både Hanna Arendt och Albert Einstein varnade för redan på 40-talet, framhåller hon.

— Den form av sionism som segrade har – tror jag – lett oss till där vi är nu, när man hör fraser som "avsluta jobbet" betyder det "rensa marken". Vi är uppfostrade till att se Israel som en kompensation för det största brottet, men det måste finnas ett sätt att integrera alla i den här historien i stället för att varje folk ska ha sin egen som inte korsas, som att det enbart är trauma eller enbart kolonialism – det är båda.

"Kapo"

Naomi Klein har även tidigare engagerat sig för palestinierna och också besökt Gaza, men nu blir hon dagligen kallad kapo (fånge som jobbade för nazisterna i koncentrationslägren) på X. Ändå är det inte därför som hon talar om en ny och särskild sorts skräck.

— Min far jobbade på det judiska sjukhuset i Montreal. Jag växte upp med underbara progressiva vänsterorienterade läkare. Nu lyssnar jag på dem när de försvarar att man bombar sjukhus.

— Skräcken ligger i intimiteten, man förstår att det är relaterat till en själv, då går det inte att bara det skjuta ifrån sig och säga "det är de som säger så, jag är ren". Det ligger för nära.

Hemlösa

Men hon kände också skräck inför dem som inte kunde uttrycka medkänsla för offren för Hamas brutala terrorattack den 7 oktober.

— Som judar som inte stödjer Israel kan vi känna oss hemlösa men vi har i alla fall varandra. För första gången har vi en rörelse och det är den enda trösten.

"I boken talar jag om vikten av att försöka förstå sionismen utifrån dess egna villkor. Hur ska vi kunna ändra något om vi inte försöker förstå varandras historier? Det är därför jag skriver, och gör research" säger Naomi Klein. Arkivbild.
TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!