Booktok är en hashtag på Tiktok där unga delar med sig av boktips till varandra. Arkivbild.
Booktok är en hashtag på Tiktok där unga delar med sig av boktips till varandra. Arkivbild. - Foto: Jessica Gow/TT

Boktrenden på Tiktok: "Alla pratar om den"

Kärlek på semestern, mordmysterium och romantasy – det utgör sommarens boktrender på Tiktok. Sockersöta romanser är på väg att få ett uppsving nu, säger bokinflueraren Jasmine Darban.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev
Fakta: Tre Booktok-klassiker att läsa i sommar

"Det slutar med oss"

Colleen Hoovers roman från 2016 blev en internationell bästsäljare efter att ha uppmärksammats på Booktok. I efterhand har Hoover dock kritiserats för att glorifiera destruktiva relationer i boken. I augusti kommer en film baserad på romanen ut, med Blake Lively i huvudrollen.

"Ett hov av taggar och rosor"

Den första boken i romantasy-serien med samma namn av Sarah J Maas. Boken handlar om nittonåriga Feyre som förs till älvornas land efter att ha dödat ett djur i skogen.

"Den hemliga historien"

"Den hemliga historien" av Donna Tartt från 1992 är en av de mest omtalade böckerna på Booktok enligt Jasmine Darban. Boken handlar om ett mord på ett universitet i USA, och har ansetts popularisera subgenren "dark academia".

Sommaren står för dörren, och den som vill väcka läslusten till liv under semestern kan vända sig till läsgemenskapen "#booktok" på Tiktok. Under hashtaggen, som i skrivande stund har 278 miljoner träffar, delar användare boktips och läsupplevelser med varandra.

Bokinflueraren Jasmine Darban är en av landets största Booktok-profiler, med över 40 000 följare på sitt Tiktok-konto. Hon tror att subgenren romantasy, som vuxit sig stor på plattformen, kommer att vara trendig bland de unga läsarna under sommaren.

— Den här genren bara fortsätter att växa, säger hon.

Jasmine Darban tror att subgenren romantasy, en blandning mellan fantasy och romance, kommer att vara en av sommarens stora boktrender på Tiktok. Arkivbild.

Deckare för unga vuxna

En annan boktrend som Darban förutspår är sommarromanser.

— Det är romanceböcker som utspelar sig på sommaren eller på semestern. De får alltid ett uppsving den här tiden på året, säger hon och lyfter den amerikanska romanceförfattaren Emily Henry.

I april kom Henrys senaste bok, "Funny story", en berättelse om kärlek med komplikationer mellan två rumskompisar. Det är en bok som flera Booktok-profiler tipsat sina följare om under våren.

Emily Henry är en av de mest omtalade romanceförfattarna på booktok. Arkivbild.

— Ett annat uppmärksammat boksläpp är Holly Jacksons nya bok. Hon har skrivit en deckartrilogi för unga vuxna som blev väldigt populär. Den nya boken heter "The reapperance of Rachel Price" och är ett slags mordmysterium.

Boksläpp att se fram emot

En av de mest omtalade böckerna på plattformen har dock inte hunnit ges ut ännu. Det är relationsdramat "Intermezzo" av Sally Rooney, som kommer på både svenska och engelska i september.

— Alla pratar om den just nu. Det är många som läser "arcs", alltså opublicerade upplagor av boken, och recenserar den på Tiktok, säger Darban.

Irländska Sally Rooneys "Intermezzo" kommer i september men är redan omtalad. Arkivbild.

Vill tipsa om svensk litteratur

De flesta böcker som uppmärksammas på Booktok är skrivna på engelska, av författare från USA eller Storbritannien. Med sin plattform vill Jasmine Darban nu bidra till att lyfta svensk litteratur.

Bland annat vill hon uppmärksamma författaren Heléne Holmströms böcker, som skildrar relationsdramer på en fiktiv advokatbyrå.

— Hon har precis gett ut en av sina böcker på engelska, så det skulle vara perfekt att tipsa om henne, säger hon och fortsätter:

— Men det finns så många duktiga svenska författare jag vill lyfta på Booktok. Min plan inför sommaren blir att läsa mycket litteratur på svenska så att jag kan göra det.

TT
/
/
/
/
/
/
/
USA
/