Temat för årets ”Sommarlov” i SVT är fritid, där fokus ligger på att göra något utan skärm. Det kan vara allt från att att cykla så långt man kan, testa en ny sport eller fixa fika till kompisarna.
En miljon aktiviteter
Målet är att Sveriges alla barn ska checka av en miljon aktiviteter när sommaren är slut. Maria Boklund, projektledare på ”Sommarlov”, hoppas att det ska inspirera barnen att släppa skärmarna hemma.
”Det hjälper barn att utveckla sociala färdigheter och hålla sig aktiva, och kan minska stress och förbättra koncentrationen. Plus, det är ett toppensätt att stärka banden med familj och vänner genom att göra roliga saker tillsammans”, skriver hon till TT.
Responsen på temat har hittills varit ”superbra”, enligt Maria Boklund:
”Föräldrar och pedagoger har sagt att de verkligen gillar idén, och barnen verkar tycka att det är kul med alla aktiviteter. Det har hjälpt familjer att hitta nya sätt att umgås och skapa roliga minnen tillsammans, vilket är precis vad vi hoppades på”.
Ungdomsserien ”Tordyveln flyger i skymningen”, som bygger på Maria Gripes och Kay Pollaks älskade radioföljetong från 1976, har premiär den 11 juli. Den utspelar sig i en tid helt utan mobiltelefoner och surfplattor, något 17-åriga skådespelaren Moa Nåsander uppskattade med inspelningen.
Hon hoppas också att sommarlovet i ”Tordyveln” ska göra avtryck hos andra ungdomar:
— Berättelsen kanske kan väcka nyfikenhet och en längtan efter att uppleva det här sommarlovet utan sociala medier. Kanske kan den påverka ungdomar att vilja ha ett mer ”gammaldags” sommarlov, säger hon.

Dagdrömma
Den norska författaren Maja Lunde har skrivit boken ”Skärmbarnen”, där hon slår larm om allt barn går miste om när de tillbringar för många timmar fastklistrade vid en skärm.
— Bland annat går de miste om att dagdrömma, som är viktigt för hjärnans utveckling och för att lära känna sig själv, säger hon.
Lunde framhåller att det finns en hel del bra som kan komma ur skärmtid, men att det blir för mycket.
— Att se en film tillsammans med familjen är ju ofta en fin upplevelse. Man får sätta sig in i en historia och leva sig in i olika karaktärer. Detsamma gäller en del gaming. Men man bör vara uppmärksam på att algoritmerna påverkar barn att fortsätta, säger hon.