Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

U2 flyr från skatten på Irland

Nöje | 03/03/2009 13:41

Bono och hans vänner har svikit sina ideal - flyttar miljoner från Irland.

I åratal har Bono kritiserat världens ledare för girighet. Nu beskyller fansen U2 för detsamma, efter att gruppen flyttar miljontals kronor till Holland för att spara skatt.

Det har varit en märklig vecka för U2 i hemlandet Irland. Det som var tänkt som en hyllning av bandet i samband med lanseringen av nya albumet No Line on the Horizon denna helg har i stället slutat i förtroendekris mellan de irländska fansen och U2.

U2:s beslut att bli skatteflyktingar för att tjäna ännu mera pengar är bara ett av flera kostiga val som supergruppen tagit den senaste tiden. Val som fått fansen att undra om bandet har fått total hybris.

På den två våningar stora skivbutiken HMV mitt i Dublin är skyltfönstren tapetserade med bilder och reklam för Bono, The Edge och de andra. Men försäljningen av nya skivan går trögt. Nyheten om att U2 har valt att flytta delar av sitt gigantiska företagsimperium utomlands har upprört irländarna.

Mest för att de upplever att Bono sviker sina egna ideal. Men också för att Irland just nu går igenom landets tyngsta ekonomiska kris någonsin.

– Snacka om dålig tajming. Jag tycker Bono känns som en hycklare, säger Michael Scanlon som ihop med sin flickvän kommer tomhämta ur butiken. U2-albumet tänker de inte köpa.

– Jag har kollat på den, men tycker bättre okm det gamla materialet med U2, säger Michael. Han menar att U2 gärna får flytta sina miljoner vart han vill, men så länge Bono håller en skyhög profil som försvarar fattigdom och solidaritet, och samtidigt oavbrutet kritiserar myndigheterna i Irland för hur de använder skattepengarna, så känns hans beslut som minst sagt underligt, säger Michael Scanlon till norska Aftenposten.

Bonos organisation One drog in imponerande 31 miljoner dollar under 2006. Trots det spenderade man bara sex miljoner på välgörenhet.

Skrivet av: