Kändisarna som fifflar

De tjänar miljoner men girigheten har inga gränser. Kändisarna fifflar också.


En ny trend har startat i Hollywood. Kändisar startar välgörenhetsprojekt efter välgörenhetsprojekt. Det har inte bara visat sig bra för deras varumärke. Utan också för deras plånbok. Det blir liksom lättare att fiffla då. Här är listan på kändisarna som fifflar, enligt New York Post.

Wyclef Jean

Forne Fugees-medlemmen Wyclef Jean har på senare tid gått ut hårt för att hjälpa katastrofdrabbade människor i Haiti. Utbildning. Miljö. Mat och bostad. Ja, det mesta står på samaritagendan. Hans organisation Yele Haiti får ekonomiskt stöd av både Brad Pitt och Angelina Jolie. Problemet är bara att man inte betalat skatt sedan år 2000. Organisationen har inte heller färdigställt sin registrering hos myndigheterna. Som pricken på i:et är Wyclef skyldig 183 172 dollar i skatt. Något han borde betalat för flera månader sedan.

George Clooney

Leder kändisorganisationen "Not on Our Watch" mot folkmordet i Darfur, Sudan. De arbetar också för mänskliga rättigheter i Burma. Mycket fina ord. Och med tanke på att både Matt Damon och Don Cheadle bidrar med stöd också stora pengar. Problemet är att organisationen med Clooney i spetsen sammankopplas med ett fuffens spelbolag i England. Ett samarbete som går ut på... ja, det vill man inte avslöja. Bland annat bad "Not on Our Watch" myndigheterna i USA, att kontraktet med spelbolaget inte skulle bli föremål för undersökning. Ändå har de mottagit en miljon dollar i ekonomiskt stöd. Skumt?

Osi Umenyiora

Sportsjärnan startade en organisation för att samla in pengar till HIV-bekämpning. Man organiserade bland annat bowling-turnéer för kändisar. Något som dock blev en enorm flopp. Förra året framkom också att organisationen inte hade skattefuskat. Osis bror gick ut med att kommande events skulle stoppas och webbsidorna stängas. Men fortfarande i dag är organisationens hemsida uppe och tar emot bidrag.

Tyra Banks

Nyligen startade supermodellen och tevestjärnan Tyra Banks ett projekt för att stöjda unga tonårsflickor. 2006 skiftade man mål och valde att stödja andra organisationer som hjälpte kvinnor. Samtidigt gick en majoritet av pengarna till löner och interna kostnader istället för till välgörenhet. Organisationen anklagades nyligen för att fiffla med deklarationer när man försökte dra av dryga 40 000 kronor på skatten. Något som man senare erkände var ett misstag.

Bono

U2-sångaren Bono har gjort sig känd för sitt välgörenhetsarbete. Hans organisation One drog in imponerande 31 miljoner dollar 2006. Trots det spenderade man bara sex miljoner på välgörenhet. Bland övriga utgifter återfinns 272 700 dollar för flygresor. 117 838 dollar för resor och säkerhet. 8 740 dollar för konsertbiljetter på U2:s turné. Bono har aldrig själv sagt hur mycket han skänker till sin egen organisation men några konsertbiljetter borde han väl ha råd med.

Petra Nemcova

Efter att ha överlevt tsunamin i Thailand har supermodellen Petra Nemcova förklarat att hon ville ge tillbaka. Därför stödjer hon "Happy Hearts Fund". De bygger skolor i Latinamerika och Indonesien. Eller det borde de åtminstone göra. En stor del av pengarna går istället till fester. Bruce Willis, Uma Thurman och Eva Mendes har alla festat loss på skänkta kronor. 2006 hade mer än hälften av organisationens tillgångar gått till att anordna fester och events. Men inte en enda cent till välgörenhet. Men vem behöver utbildning när man kan festa?

Larry King

Den amerikanske tevestjärnan överlevde en hjärtattack och ville därmed hjälpa andra drabbade. Men hans organisation spenderar den mesta av sina pengar på galor, marknadsföring och löner. Inte minst kan Larry Kings egen son inkassera 200 000 dollar per månad för sitt arbete inom organisationen. Ett jobb han fått tack vare pappa. En enorm löneförhöjning med tanke på att sonen, King Jr, tjänade 66 667 dollar per månad när han började.

Magic Johnson

Den pensionerade basketstjärnan har fått ta emot kritik för sin välgörenhetsorganisation som arbetar mot HIV. Det visar sig nämligen att man spenderar lika mycket på löner, marknadsföring och administration som på välgörenhet. 712 825 dollar år 2006. Det här skyller man på omorganisationer. Men trots att det gått två år verkar inte mycket ha hänt.

Läs hela listan här.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!