Emmaboda kräver upprop mot IPRED

Tröttnat på att vara en del av etablissemanget? Åk till Emmaboda.


Emmabodafestivalen går emot etablissemanget och resten av festivalsverige. I ett uttalande på festivalens blogg uppmanas musikindustrin att ta avstånd från Ipred.

"Emmabodafestivalen tar absolut avstånd från musikens dödgrävare, och vi kräver upprop mot Ipred inom musikindustrin. Skulle någon artist pågrund av detta vägra att spela hos oss är det okej... vi klarar oss utan er. "

Enligt arrangören betalar festivalen redan 3-4 gånger högre gager än tidigare sedan nedladdning blev så omfattade som den är i dag. Festivalen menar i en uppföljande skrift att de inte vill attackera artisterna utan musikindustrin.

"Däremot tycker vi det verkar korkat musikindustrin att börja jaga de personer som går på konserter och därigenom betalar musikerna med stämningar. För klockan kan inte vridas bakåt,"

Hultsfredsfestivalen, som brukade vara skivbranschens ansikte utåt där band spelade gratis, blöder i dagsläget på grund av de drastiskt ökade gagen.

Därmed blir Emmabodas björklandskap en frizon från reaktionära band. Här kan mindre akter spela för en mindre men mer tacksam publik. Den bokning man närmast kan kalla för mainstream heter Markus Krunegård och andra toppartister, som Crystal Castles, ligger på indieetiketter och marknadförs via Myspace. Medan majoriteten av artisterna i fråga har släppt sina låtar fritt säljer de även på sin höjd några demoskivor nedbrända i all hast.

Så samtidigt som besökaren är utelämnad till internet för att få höra merparten av startfältet har priset Emmabodas armband ökat i pris till 795 kronor. Plankning undanbedes av festivalen och vakttjänstgöring står volontärer för.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!