Musiker tjänar storkovan

Pengar från Stim ger en långt större förtjänst än skivförsäljningen.


Mitt i den rasande fildelningsdebatten redovisar Stim och Sami stora vinster. Över en miljard kronor ska nu fördelas till olika musikskapare.

När musik framförs i teve, i radio, affäre och på gym så går pengar till de två upphovsrättsorganisationerna Stim och Sami, som med laglig rätt får samla in pengar åt sina medlemmar.

Förra året fick Stim in totalt 904 miljoner kronor till de svenska text- och musikförfattarna. Sami, som drar in pengar till de som sjunger, spelar instrument och producerar, har å sin sida en kappsäck med 160 miljoner kronor. Sami har det senaste året gjort en ökning med 14 procent. Själva tror de att ökningen beror på att deras metoder att hitta nya verksamheter har blivit bättre.

– En stor del av intäkterna kommer från massmedierna. Går vi tillbaka ett tiotal år hade vi inte alls lika många radio- och tv-kanaler. Det tillkommer hela tiden större musikspridning, säger Margita Ljusberg, senior adviser på Stim, till SvD.

Det belopp som Stim har att fördela är nu högre än den summa som svenskarna köper musik för per år, vilket var drygt 780 miljoner kronor 2008. Till skillnad mot den låga förtjänst som upphovsmännen får från skivförsäljning, går huvuddelen av Stims inkasserade licenspengar direkt till den som skapat musiken.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Lavinfara under långfredagen

Bolsonaro vill ha tillbaka passet

1 timme sedan
Brasiliens förre president Javier Bolsonaro, som utreds för kupplaner, har bett landets högsta domstol om att tillfälligt få tillbaka sitt beslagtagna pass för att besöka Israel, uppger hans advokat.

Skott mot bostad i Örgryte

2 timmar sedan
En bostad besköts i Örgryte i Göteborg på skärtorsdagskvällen.

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

3 timmar sedan
Den Hamasallierade shiamilisen Hizbollah har avfyrat raketer med tunga stridsspetsar mot städer i norra Israel – för första gången uttryckligen mot civila mål.

Polisen rapporterar om misshandel, Kristianstad

igår 22:49
"Man misshandlad av ett flertal personer", skriver polisen på sin hemsida.

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

igår 22:30
Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.