Internets självförsvar mot Ipred

Ny webbtjänst varnar om din IP-adress är anmäld i ärende relaterat till Ipred.


Ipred Watchlist är det nya försvaret mot Ipred-lagen och jakten på fildelare. Nu kan människor från hela Sverige hjälpas åt att varna fildelare när någon anmäler just deras IP-nummer.

Genom att skriva in din IP-adress kan andra, frivilliga, människor undersöka om någon av landets tingsrätter fått in "Ipred-anmälningar". Märker de att det finns IP-nummer som är anmälda skriver de in IP-adresserna på Ipred Watchlist och alla anmälda IP-nummer får varningsmejl. Att det finns frivilliga som vill hjälpa till är redan överbevisat.

– Sajten har bara varit uppe i några dagar och folk har precis börjat höra av sig till tingsrätter för att begära ut handlingar. Men de som varit på tingsrätter har i flera fall fått höra att andra redan varit där tidigare och begärt ut handlingar, säger Jacob Hansson, initiativtagare till tjänsten till Metro.

Att tjänsten är till för att underlätta brott och göra det enklare för illegala fildelare tycker inte Jacob Hansson spelar någon roll. I stället vänder han på det och menar att han kan rädda vanliga människor från en nutida häxjakt.

– Det här handlar inte om att jag är för fildelning. Ipred-lagen är ämnad att låta stora företag leka polis, inte för att skydda upphovsrätten. Jag är helt för att skribenter, musiker och andra upphovsmän ska få betalt. Det är häxjakten på fildelarna jag vänder mig emot, säger han till Metro.

Jacob Hansson har nu också gått ut på ett välkänt svenskt forum för att berätta mer om tjänsten och söka samarbetspartners.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!