Fortsatt lägre trafik sedan Ipred

Fortsatt lägre aktivitet på nätet. Experter tvistar om orsaken.


Internettrafiken sjönk kraftigt när Ipredlagen trädde i kraft den 1 april. Henrik Pontén, jurist på Antipiratbyrån kommenterade sänkningen dagen efter.

– Merparten av all internettrafik är fildelning. Därför finns det ingen annan förklaring till den här kraftiga trafiknedgången än den nya Ipredlagen. Det sänder en väldigt stark signal att lagstiftningen fungerar, sa Pontén till Metro.

Knappt två veckor efter att Ipred trädde i kraft fortsätter trafiken vara nästan halverad. Men företaget som sammanställer statistiken, Netnod, vill inte dra några slutsatser om bortfallet.

– Vi har ingen aning om vad det är för trafik som passerar via oss och har inte gjort någon analys av den, så därför vill jag inte spekulera i detta, säger Netnods vd Kurt Erik Lindqvist, till DI.

Företaget påpekar också att endast en bråkdel av all svensk internettrafik passerar genom Netnods knutpunkter och att minskningar där inte behöver speglas hos andra operatörer.

Svenska The Pirate Bay som är världens största bittorrentsajt har hittills enbart noterat några få procents minskning av trafiken från Sverige.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!