Anders Arga snickaren Öfvergård
Anders "Arga snickaren" Öfvergård greps efter att ha stulit kött på Ica Maxi. - Foto: Jessica Gow/TT Bild, Naina Helén Jåma/TT Bild

Så levde Anders "Arga snickaren" Öfvergård efter domen

Anders "Arga snickaren" Öfvergård dömdes för ringa stöld efter att han stulit tre köttbitar på Ica Maxi Värmdö. Nu gör han comeback i Kanal 5 med Renoveringsdrömmar – och avslöjar hur hans liv såg ut efter domen.


Anders "Arga snickaren" Öfvergård, 55, gjorde succé på TV4 och var en av deras mest hyllade programledare.

Han gjorde program som Arga snickaren, Fuskbyggarna och Robinson. Men på en avslutningsfest för Robinson i Dominikanska Republiken i Karibien så spårade Anders Öfvergård ur. 

Med ett par glas innanför västen så fick han och en annan berusad kollega för sig att åka iväg med ett terrängfordon. När en kvinna försökte stoppa honom så tog han tag i hennes handleder och inledde en brottningsmatch.

År 2021 tog TV4 beslutet att bryta med Öfvergård. I två år befann sig Öfvergård i "frysboxen". 

Sen fick han en andra chans. I februari 2023 gick Kanal 5, där Anders Öfvergård tidigare jobbat, ut med ett pressmeddelande där de berättade att Anders Öfvergård skulle leda deras version av den brittiska succén Renovation Nation.

– Det är pirrigt! Jag är peppad och drivs av att få göra ett helt nytt program där jag kan visa fler och andra sidor av mig själv. Det är även väldigt roligt att vara tillbaka på Kanal 5, det är lite som att komma hem igen, sa Anders Öfvergård i pressmeddelandet.

Anders Öfvergård svarar på de nya anklagelserna: "Jag har inte tagit någon öl"

Anders Öfvergård greps på Ica Maxi

Två månader efter att Kanal 5 slagit på stora trumman och presenterat Öfvergårds comeback så greps Anders Öfvergård på Ica Maxi Värmdö. Den 21 juni, bara några få dagar före midsommarafton, hade han stulit tre köttbitar i form av två ryggbiffar och en entrecote.

Anders Öfvergård dömdes till dagsböter efter att ha tagit tre köttbitar från Ica. Bildkälla: Polisens förundersökningsprotokoll

Nyheter24 har tagit del av förundersökningsprotokollet, och där målas det upp en bild av att det inte var första gången som Anders Öfvergård ställde till med problem i butiken.

När Anders Öfvergård konfronterades av en väktare på Ica Maxi så nämnde han att var känd och hade en önskan om att det hela skulle "skötas snyggt". Bildkälla: Stella Pictures.

I förhör med den väktare som konfronterade Anders Öfvergård så framkom det att tv-stjärnan var ett "arbetsmiljöproblem" som "stjäl regelbundet". Vid en tidigare avstämning ska Öfvergård enligt förundersökningsprotokollet ha "släppt påsarna och sprungit".

Självscanningen på Ica Maxi Värmdö. Bildkälla: Polisens förundersökningsprotokoll

– De hade uppmärksammat honom tidigare. Ica-handlaren sa att han skulle hem och fira med champagne för att det äntligen var över. Detta just för att han hade varit så aggressiv, dryg och otrevlig vid konfrontation att de inte fick ingripa mot honom längre på grund av arbetsmiljön. Så uppfattade jag det, sa väktaren i förhör.

Anders Öfvergård själv menade att allt var ett misstag, och hävdade att det handlat om att "blippen" vid självscanningen helt enkelt inte funkat som den skulle.

Väktarens plötsliga avslöjande i rättegången mot Anders Öfvergård – de slipper avstämningar på Ica

Tog in stjärnadvokaten Johan Eriksson

Inför rättegången som ägde rum i Nacka tingsrätt så tog Anders Öfvergård in en av Sveriges tyngsta försvarsadvokater i form av Johan Eriksson. Under sin karriär har han bland annat haft klienter som Drottninggatan-terroristen Rahmat Akilov, massmördaren Mattias Flink, SD-politikern Kent Ekeroth och en av de som män som åtalades för det uppmärksammade helikopterrånet i Västberga år 2009.

Advokat Johan Eriksson, delägare i advokatbyrån Försvarsadvokaterna. Han har försvarat Rahmat Akilov, SD-politikern Kent Ekeroth, en av de männen som dödade 12-åriga Adriana och en av de som dömdes för helikopterrånet. Bildkälla: Lars Pehrson/SvD/TT Bild

Stjärnadvokaten till trots så köpte inte tingsrätten Öfvergårds förklaring. Tingsrätten tyckte att väktarens vittnesmål vägde tungt, och det faktum att Anders Öfvergård inte reagerat på den förhållandevis låga summan på kvittot var något som tingsrätten ansåg var "svårt att förstå".

Anders Öfvergård betalade för en bit Gruyere-ost, mjölk, grädde, ryggbiff och en entrecote. Men tre köttbitar missade han att scanna. Tingsrätten tycker att Öfvergård borde ha reagerat på den låga summan. Köttet han stal var värt 394 kronor. Bildkälla: Polisens förundersökningsprotokoll

Anders Öfvergård dömdes för ringa stöld. Straffet blev 40 dagsböter á 1 000 kronor.

Detaljerna som fällde Anders Öfvergård i rättegången: "Svårt att förstå"

Anders Öfvergårds comeback i Kanal 5 med Renoveringsdrömmar

Den 7 augusti föll domen mot Anders Öfvergård. Nu, nästan tre månader senare, så öppnar Anders Öfvergård upp om tiden efter domen – och om framtiden. 

I en intervju med Aftonbladet så berättar Anders att han än idag inte delar tingsrättens bedömning.

– Jag har aldrig, och det har jag sagt förut också, haft någon intention i hela mitt liv att stjäla. Sedan delar inte tingsrätten den uppfattningen. Men jag får en dom, det är ringa stöld och jag känner att: betala domen, gå vidare. Vad leder det till annars? Jag tycker att vi ska gå vidare, säger Anders Öfvergård.

Och vidare ska han. I februari 2024 är det premiär för hans stora comeback-program i form av Renoveringsdrömmar. Utöver Renoveringsdrömmar så kommer Anders Öfvergård under 2024 även att synas i äventyrsrealityn Över Atlanten.

I Renoveringsdrömmar hoppas Anders att tittarna ska få en ny sida av honom. I intervjun med Aftonbladet berättar Anders Öfvergård nämligen att han har jobbat en hel del med sig själv, och han avslöjar även hur hans liv såg ut efter att domen fallit. 

Det visar sig att meditation och självreflektion är något som har hjälpt den "Arga snickaren" en hel del.

– Jag har ju haft tid för reflektion. Jag har varit på Baravara vilket var fantastiskt. Jag har också gått två utbildningar som heter Utvecklande ledarskap och Utvecklande gruppledarskap som Försvarshögskolan har, säger Anders Öfvergård till Aftonbladet.

Det här är kursgården Baravara där Anders Öfvergård har varit

Baravara är en kursgård belägen vid insjön Siljan i Dalarna. Där hålls det kurser och terapi kring hur man bland annat kan hantera livskriser. Baravara använder sig av både österländsk meditation och västerländsk terapi, och de menar att de arbetar både med kroppen och känslorna för att "finna inre frid och tystnad".

Det kan handla om bland annat stress, utbrändhet och relationsproblem. Kurserna kostar cirka 12 000 kronor styck för ett par dagar, och för en kurs om 12 veckor utspridd över 18 månader så betalar kursdeltagaren cirka 150 000 kronor.

Här kan du läsa mer om Anders "Arga snickaren" Öfvergård

Anders Öfvergårds drag i rättegången – tagit in stjärnadvokaten Johan Eriksson

Chefen på Ica Maxi firade med champagne när Anders Öfvergård greps: "Stjäl regelbundet"

Arga snickaren greps för att ha stulit mat på Ica – har en enorm förmögenhet

Väktarens plötsliga avslöjande i rättegången mot Öfvergård – de slipper kontroller på Ica

Det sa Anders Öfvergård när han greps på Ica Maxi: "Sa att han..."


/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!