Söndag 25 Jul
Stockholm

Svensk film kan få premiär i teve

Svensk film kan få premiär i teverutan. Samtidigt som den går upp på biodukarna.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Alliansens regeringspartier är i färd med att utforma ett gemensamt kulturpolitiskt program. Och folkpartiet föreslår - i samband med detta - att svensk film ska få premiär i teverutan. Samtidigt som den går upp på bio.

Det så kallade filmavtalet, som reglerar hur staten, filmbranschen och flera tevebolag gemensamt finansierar svensk kvalitetsfilm, måste breddas, menar folkpartiet. Partiet säger nej till helstatlig filmpolitik.

Folkpartiet vill i stället att nästa filmavtal skriv så att svenska långfilmer kan ha premiär i flera visningsfönster samtidigt.

Det vill säga att samma dag som filmerna går upp på bio ska de också kunna släppas som video-on-demand och dvd och ses hemma i tevesoffan.

Förslaget skulle gynna alla som bor långt från storstädernas biokomplex, rörelsehindrade och småbarnsfamiljer, tror folkpartiet. Dessutom får företagen som levererar film direkt till hushållen anledning att bidra till filmavtalet och säkra framtiden för svensk kvalitetsfilm.

– Om man har fler finansiärer i avtalet, som till exempel bredbandsbolag, så får man in mer pengar till att göra bra svensk film, säger Christer Nylander, (fp), till Nyheter24.

Både Svenska filminstitutet och bredbandsleverantörer samt filmbolagen är positiva till förslaget, skriver Svenska Dagbladet.

Negativa är dock SF.

– En multirelease skulle sänka filmens status, varnar Thomas Runfors, presschef vid SF, i Svenska Dagbladet.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela