Torsdag 2 Dec
Stockholm

Henrik Tideman vinner Raketen 2008

Weird Sciences belönar Tidemans Straffsparkar i TV8 som beskrivits som "karriärmässigt självmord".

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Många har sett filmaren och kulturjournalisten Henrik Tideman - mest känd för den hyllade dokumentären "Artur och Maria" från 1992, om Artur Lundkvist och Maria Wine på kärlekens senhöst - spatsera runt i Kulturstockholms chefsrum och redaktionskorridorer med en fullkomligt usel praktikant i hasorna som kameraman. Där ställs kända mediemakthavare mot väggen, och slamsig bitterhet kastas rakt i deras ansikten.

Arbetet har nu gett utdelning. Den ansedda tevebloggen Weird Science har korat Tideman till vinnare av tevepriset Raketen 2008. I tuff konkurrens med tevebjässar som Stjärnor på is, Petra Mede och Christer Sturmark kammade han hem det.

– Tidemans straffsparkar är intressantare än Lars Noréns 1900-tals-museala dagböcker, skriver teveskribenten Kjell Häglund i sin motivering på weirdscience.se.

När Henrik Tideman tog emot lyckobeskedet var han upptagen med att klippa en ny dokumentär för TV8 som börjar att sändas i början av 2009.

– Jag ångar ingenting. Men om det är några fler som vill visa uppskattning för dokumentären så vill jag gärna att de växlar in den uppskattningen i reda pengar, säger han i ett pressmeddelande.

Det kanske inte är så konstigt med tanke på att kulturkoftan Tideman sett en trend i att ständigt flytta in i allt trängre lägenheter.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela