Film om nazitiden gav Winslet Oscar

"The reader" är filmen som Kate Winslet till slut vann en Oscar för.


På fredag får den svensk biopremiär.

I "The reader" spelar Kate Winslet Hanna, en drygt 30-årig kvinna som efter andra världskrigets slut inleder ett förhållande med en tonårspojke. Efter att de skiljts åt börjar han studera juridik och vid ett besök vid en rättegång ser han Hanna - åtalad för att under kriget ha varit koncentrationslägervakt.

Men den unge mannen har vetskap om någonting som skulle kunna få hennes straff att bli lindrigare.

Försökte förstå

Hanna är en person som det inte är så lätt att tycka om. Kate Winslet fick på något sätt försöka förstå sin rollfigurs motiv och försöka förstå hennes handlingar.

Om jag ska kunna göra en rollfigur på rätt sätt måste jag hitta en bevekelsegrund till det hon gör. Varför blev hon så, varför tog hon det här jobbet? Och förhoppningsvis har jag lyckats, säger Kate Winslet till TT Spektra i samband med filmfestivalen i Berlin i februari - innan Oscarsgalan några veckor senare.

Rollen innebar bland annat nakenscener. Kate Winslet har under åren inte direkt varit rädd för nakenscener. Tvärtom.

– Jag struntar i vad folk tycker. Om jobbet innebär att jag ska gå omkring naken framför en massa människor som jag aldrig har träffat förr, tja, då är det så. Även om det ibland självfallet kan kännas jobbigt. I "The reader" var det lite känsligt, eftersom min motspelare var så ung. Men vi fick ta hand om och hjälpa honom.

Nakenkontrovers

Kate Winslet har alltid protesterat högljutt när tidningar har retuscherat bilder på henne. Ett exempel var när brittiska tidningen GQ på omslaget visade upp en Kate Winslet som var betydligt smalare än originalet. Hon ställde till med ett väldigt liv.

Jag ser inte ut så, och ännu viktigare: jag har ingen längtan efter att se ut så. De hade retuscherat mina ben till ungefär en tredjedel av normalstorleken. Jag tyckte att originalbilden dög utmärkt. Modet med trådsmala modeller är fasansfullt. Det är någonting som jag verkligen tar avstånd från.

Gervais hade rätt

I tv-serien "Extras" spelade Kate Winslet sig själv och gjorde där en roll i en film kallad "Förintelsen". I tv-avsnittet sa hon "Jag har varit nominerad fem gånger och inte vunnit en Oscar, så enda sättet är att varas med i en film om nazitiden". Vilket föranleder frågan om Ricky Gervais, som skrev "Extras" visste vad han talade om. Kate Winslet skrattar när hon får frågan.

– Jag vet, det är så roligt att jag var med i det där avsnittet. Med den här Oscarnomineringen så får man väl säga att han är realist.

För rollen som Hanna vann Winslet tidigare i år även en Golden Globe. Vid prisutdelningen grät hon, vilket fick engelsk press att ironisera över henne. Till detta har hon bara en kort kärnfull kommentar:

– Fuck them. Det är det enda jag kan säga. Fuck them.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Prinsessan Sofia hyllas för vågade draget: "Det är lekfullt"

Miljonregn för Pernilla Wahlgren och Sofia Wistam – så mycket tjänar de på sin podd

1 timme sedan
Det är onekligen klirr i kassan för Pernilla Wahlgren och Sofia Wistam. Podd-drottningarna tjänar stora pengar på podden Wahlgren & Wistam. Enligt den senaste årsredovisningen unnade de sig en REJÄL utdelning.

Janni Delér visar upp resultatet efter skönhetsingreppet

2 timmar sedan
Janni Delér har under en lång tid varit sugen på att göra ingreppet. Efter att ha gjort det var hon inte sen med att visa upp det för följarna.

Robinson-Charlotta avslöjar: Så är relationen med Ci i dag

2 timmar sedan
I "Robinson" var Charlotta Hedlund och Ci Lindström långt ifrån bästa vänner. Men hur ser deras relation ut i dag?

Annika Norlin får lyssnarnas bokpris

2 timmar sedan
Hon trodde inte att hon kunde skriva en roman. Men nu får Annika Norlin Sveriges Radios romanpris för "Stacken" – samma dag som hon släpper ett nytt album.

Falciani var "för tjock" – nu anställer företaget Bianca Ingrosso

idag 11:51
Det var år 2017 som Nicole Falciani fick ett viktultimatum av underklädesmärket Calzedonia. "Jag fick ett mejl där de skrev att de tycker att jag är för tjock".