Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Boken trycks medan du väntar

Nyheter | 25/04/2009 10:30

Ta med dig boken rykande varm.

Hatar du också när du kommer till bokhandeln och din gamla favoritklassiker inte finns inne för att någon deckarsnubbe har tagit all plats i affären? Nu kan du vara lugn, för om du har några minuter över kan du få boken upptryckt medan du väntar.

Espresso Book Machine kallas "det största som hänt den litterära världen sedan Gutenberg" enligt deras hemsida och Blackwell, bokhandelskedjan som tar in maskinen i sina butiker i England.

I går började tryckpressen få ut de första böckerna i Blackwells flaggskepp på Charing Cross Road i London. Det finns 500 000 boktitlar att välja mellan och de flesta är sådana som inte längre är copyrightskyddade. Men planerna är att även nyare litteratur och debutantböcker ska finnas tillgängliga. Enligt Blackwell pågår förhandlingar med förlag över hela Storbritannien och intresset att delta uppges vara stort, skriver SvD.

Blackwell räknar med att ha tryckt upp och sålt en miljon böcker i slutet av sommaren i sina 60 butiker.

Maskinen trycker upp över en 300-sidig bok på fyra minuter. Den samlar, binder och skär upp 100 sidor i minuten ungefär. Priset uppges ligga i nivå med vad boken skulle ha kostat i handeln.

Thomas Wyatt, som är VD för Svenska Bokhandlareföreningen, tror att det dröjer innan svenska bokköpare kan få en bok direktupptryckt i en svensk bokhandel.

- Hittils har man inte sett någon lönsamhet i detta. Men man vet aldrig vad som kommer. Det kan bli detta - eller något annat.

Skrivet av: