Stockholm

Här är alla hot som Vladimir Putin riktat mot Sverige

Nyheter24 listar vilka hot som Ryssland riktat mot Sverige.
Nyheter24 listar vilka hot som Ryssland riktat mot Sverige. Foto: AP/TT, Dmitri Lovetsky/TT, Jon Elswick/TT

Efter Rysslands invasion av Ukraina har snacket om ett eventuellt svenskt Natomedlemskap varit högt på tapeten, vilket lett till att Vladimir Putin riktat flera hot mot Sverige. Nyheter24 listar samtliga hot.


Läs mer

Vladimir Putin har sedan den ryska invasionen av Ukraina riktat flertalet hot mot länder som planerar att gå emot den ryska agendan, och det är ingen tvekan om att det ryska hotet mot Sverige har ökat sedan det blev tal om ett eventuellt svenskt Natomedlemskap.

Men vilka hot har egentligen riktats mot Sverige? Nyheter24 reder ut.

Ryssland kränker svenskt luftrum

Den 2 mars i år kränktes svenskt luftrum i närheten av Gotland av fyra ryska stridsflyg. Dessa var, efter närmre titt, två bomb- och två jaktflygplan.

Efter upptäckten kommenterade svenska flygvapenchefen Carl-Johan Edström situationen:

– Mot bakgrund av det rådande läget ser vi mycket allvarligt på händelsen. Det är ett oprofessionellt och oansvarigt agerande från rysk sida, sade han då till Expressen.

De fyra planen visade sig senare vara utrustade med kärnvapen. Enligt TV4 var kränkningen ett försök att skrämma upp Sverige.

Ryssland menar att Sverige fått alla varningar

Vad som dock varit den betydande faktorn i det ökade hotet mot Sverige är diskussionen om ett eventuellt Natomedlemskap.

Nyheter24 rapporterade nyligen om uttalanden från det ryska utrikesdepartementets talesperson Maria Zakharova, som i tv-kanalen Ryssland-24 gick ut med att Sverige och Finland har fått alla varningar om de konsekvenser som kan förekomma vid ett Natomedlemskap. 

Som svar på Zakharovas kommentar förklarade överstelöjtnant Joakim Paasikivi att det inte är det militära ansvaret som kräver mest uppmärksamhet:

– Vi bör naturligtvis vara på vår vakt, men jag tror inte att det militära svaret är det vi behöver vara oroliga för. Jag tror att det säkert kan bli kränkningar och det kommer bli ett extremt högt tonläge och hot från Ryssland mot Sverige och Finland om vi skulle gå med.

Ryska cyberangrepp

Enligt Paasikivi handlar det snarare om cyberangrepp. Dessa kan då komma att rikta sig mot svenska energisystem. En mild liknelse hämtar Paasikivi från attacken mot Coop:s kassasystem, men då "avsevärt värre":

– Men vi har också ett ganska bra cyberförsvar, så jag tror inte att landet kommer bli förlamat. Men vi bör vara beredda, och där är jag övertygad om också att Försvarsmakten har en hög beredskap så det är svårt att överraska oss.

Ryskt sabotage

Ryska politiker och talespersoner har vid flertalet tillfällen förklarat att ett Natomedlemskap kommer innebära ”allvarliga militärpolitiska konsekvenser”.

Sergej Beljajev, rysk diplomat och högt uppsatt tjänsteman, förklarade tidigare i mars att sådana allvarliga militärpolitiska konsekvenser kan kräva att "man reviderar hela skalan av relationen till dessa länder och vidtar svarsåtgärder".

Enligt insatschefen för Försvarsmakten Michael Claesson kan sådana svarsåtgärder bland annat handla om påverkansoperationer, cyberangrepp, sabotage och misskreditering av viktiga personer.

När är då det ryska hotet som störst? Vid en ansökan om Natomedlemskap menar Claesson att tiden mellan inlämning av ansökan och ratificering är den mest kritiska.

– Vedergällning kan gälla allt från diplomati till ökade ”aktiva åtgärder” mot Sverige, det vill säga underrättelseoperationer och desinformation, till militär uppladdning och kränkningar i Östersjöregionen i syfte att skrämmas, säger han till Expressen.

Ryska hotet om kärnvapen

Det mest skrämmande hotet från ryska lägret är det om kärnvapen, som faktiskt redan existerar nära Sverige.

Vid ryska landremsan i Kaliningrad mellan Polen och Litauen, och på Kolahalvön, besitter Ryssland stora mängder strategiska kärnvapen.

– Ryssland har förråd med kärnvapen i Östersjöområdet. Dels i Kaliningrad, de har grupperat Iskandermissiler där, dels i Västra militärområdet som gränsar till de baltiska staterna och Polen, förklarar Jörgen Elfving, tidigare överstelöjtnant och chef för Försvarets underrättelseskola, till Expressen.

Enligt Magnus Christiansson, universitetslektor i krigsvetenskap vid Försvarshögskolan, innefattar Rysslands kärnvapenarsenal tre delar; ubåtar, markbaserade och flygburna.

Ryska påverkansoperationer

Vad innebär då påverkansoperationer? Enligt Klas Friberg, chef för Säkerhetspolisen, rör det sig om påverkansoperationer på den egna opinionen:

–  Att få det egna landets styre av Ryssland att framstå som föredömligt, demokratiskt och konkret. Man gör det genom att peka på att det fina, demokratiska Sverige numer präglas av laglöshet, bilbränder och en ohejdbar immigration. På så sätt bygger man upp förtroendet för det egna landet, säger Friberg till Advokaten.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.