Ulf Kristersson redogör för sin syn på klimatfrågan
Ulf Kristersson redogör för sin syn på klimatfrågan - Foto: Claudio Bresciani/Stina Stjernkvist/SvD/TT

Så vill Kristersson hantera klimatfrågan: "Människor ska inte behöva ställa om"

"Ingen människa kommer vilja leva i permanent pandemitillstånd", säger Moderaternas partiledare Ulf Kristersson i en intervju med DN. Hans lösning på klimatkrisen stavas elektrifiering och kortare tillståndsprocesser.


Med värmerekord, livsfarlig extremhetta och ett Europa som står i lågor rådet det inga tvivel om att klimatfrågan är en viktig fråga inför valet i september. 

Under tisdagen kom Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi med ett förslag om att införa ett maxtak på 100 kronor i kostnad för att använda allmänna färdmedel, så som tåg och buss. Förhoppningen är att det skulle göra att fler använder kollektivtrafiken istället för att ta bilen.

"När världen bokstavligt talat brinner av extremväder kan vi inte lägga mer pengar på fossila bränslen. Vi måste akut tänka om nu och rikta om stödet till kollektivtrafik och mat i stället för bensin", skriver Stenevi i ett pressmeddelande.

Märta Stenevi kritiserar även de andra partierna för att vilja sänka bränsleskatterna, då detta kommer försvåra möjligheten att nå klimatmålen.

Här kan du läsa mer om Miljöpartiets pristaksförslag efter extremhettan i Europa.

Vill se sänkt bensinskatt

I en ny intervju med Dagens Nyheter delger Moderaternas partiledare Ulf Kristersson sin syn på hur klimatfrågan ska hanteras. Vad gäller bensinskatten är han bestämd i sin åsikt – den borde sänkas.

– Det är rätt sätt att hantera en extrem situation med bränslepriser som är så höga att det påverkar människors vardag på ett orimligt sätt, säger Ulf Kristersson till DN.

M-ledarens förståelse för missnöjet kring vindkraftverk

För att lösa klimatfrågan vill Ulf Kristersson göra Sverige oberoende av fossila bränslen genom elektrificering, snabbare tillståndsprocesser för industriell verksamhet och teknisk infångning och lagring av koldioxid. Han anser inte att de svenska klimatmålen ska skärpas.

För att nå dit det kommer "alla de fossilfria energislagen" krävas, menar Ulf Kristersson. Likaså vindkraft, även om han har förståelse för de som uttrycker missnöje kring att ha kraftverken intill husknuten.

– Jag har respekt för att man på rätt många ställen säger att man inte vill ha vindkraft nära, av samma skäl som att människor säger nej till en massa andra saker: ”Vi vill inte ha en fabrik i vårt närområde”, ”vi vill inte bygga nya hus här”, säger M-ledaren till DN.

Ulf Kristersson: "Ingen människa kommer vilja leva i permanent pandemitillstånd"

I nuvarande takt av utsläpp bedöms koldioxidbudgeten som är satt för att klara Parisavtalet vara slut om knappt åtta år. Ändå tror Ulf Kristersson på en framtid utan större förändringar i livsstilen för medborgarna.

– Mitt mål är inte att människor ska ställa om sina liv. Mitt mål är att minska utsläppen. Jag tycker att pandemin var ett ganska bra exempel, där ställde vi om väldigt mycket men sammantaget minskade utsläppen med fem procent eller något sånt. Ingen människa, i vart fall i en demokrati, kommer vilja leva i permanent pandemitillstånd, säger han till DN.

(Enligt Naturvårdsverket minskade de svenska territoriella utsläppen av växthusgaser med nio procent under pandemiåret 2020, reds anm.)

/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!