Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Obegränsade lån till krisbanker

Nyheter | 13/10/2008 09:50

Banker kommer låna obegränsade summor i dollar i upp till 84 dagar.

Stockholmsbörsen har gått upp nära sex procent under måndagsförmiddagen. Samtidigt har ett 20-tal bolag stigit runt 20 procent, uppger E24. Industrivärlden, SEB, Ncc och Jm är några av de bolag som stigit kraftigt under morgonen.

Samtidigt meddelade Europeiska centralbanken (ECB), Bank of England och Schweiz centralbank att de kommer att låna ut obegränsade summor i dollar i upp till 84 dagar, rapporterar AFP. Lånen kommer att ha fast ränta och löpa från en vecka upp till 84 dagar, enligt ett uttalande från ECB.

Beslutet ska bidra till att säkra bankernas tillgång på dollar och på så sätt stilla oron på kreditmarknaderna. Enligt ECB överväger även den japanska centralbanken en liknande åtgärd.

Storbritannien är redo att pumpa in 45 miljarder pund, cirka 550 miljarder kronor, i fyra storbanker och därmed få stora aktieposter i utbyte. Krispaketet ska offentliggöras i dag.

Finlands statsminister Matti Vanhanen sade i går att Finland stödjer det av euroländerna antagna räddningspaket till banker i kris. Detta trots att finländska banker inte är i behov av statligt stöd.

–I Finland har det inte framkommit att banker kommer att behöva statligt stöd i termer av kapital, sade Vanhanen till den finländska tv-stationen MTV3, efter samtalen i Paris.

Mötet samlade regeringschefer från 15 euroländer och de enades om en rad åtgärder i ett gemensamt svar på effekterna av den globala finanskrisen i Europa. Mötet syftade till att stora summor pengar injiceras i banksystemet och samtidigt som utlåningen mellan bankerna tryggas.

–Den här åtgärden var nödvändig eftersom riktningen på den nuvarande finanskrisen fått länder att fatta egna beslut och nu behöver vi samordnade, gemensamma beslut från alla, sade han.

Beslut var nödvändiga i två hänseenden; för det första för att säkra likviditeten mellan banker och för det andra behövde stabiliteten i bankerna tas omhand, tillade han.

Enligt ett gemensamt uttalande som offentliggjordes efter mötet i Paris lovar ledarna att garantera medelfristiga lån mellan privatbanker i ett försök att få fart på utlåningen.

Räddningspaket ska vara i gång under en övergångsperiod, till den 31 december 2009. Regeringarna ska garantera nya lån upp till fem år "enligt skäliga marknadsmässiga villkor" med olika medel, inklusive utfärda värdepapper.

–Även om Finland har dessa instrument och inte är i omedelbart behov så kommer vi förbereda dem om de behövs, sade Vanhanen.

Statsminister Fredrik Reinfeldt säger till Ekot:

–Vi känner av oron, vi är svansen på andras problem. I Sverige behöver vi inrätta ett interbank system som fungerar bättre. Finanskrisen behöver europeiska och globala svar, vi kan inte lösa krisen själva.

Skrivet av: