Måndag 21 Jun
Stockholm

"Schweiz borde svartlistas"

Världen behöver en ny "svart lista" över skatteparadis tycker Tyskland.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Världen behöver en ny "svart lista" över skatteparadis där pengar kan gömmas undan myndigheterna. Det hävdar Tyskland och Frankrike och riktar särskild kritik mot Schweiz.

Efter det att USA och flera europeiska länder spenderat stora summor på räddningspaket för sina banker undrar många politiker om samma banker ska tillåtas verka i länder som uppmanar till skatteflykt.

I världen finns totalt nästan 40 så kallade skatteparadis - länder med väldigt sträng banksekretess samtidigt som de har låga skatter eller är helt skattefria.

I samband med organisationen OECD:s möte i Paris kräver nu en grupp bestående av 17 länder med Frankrike och Tyskland i spetsen att en "svart lista" ställs samman över länder som fungerar som gömställen för obeskattade pengar.

Förslaget är första steget i planerna på en reform av det globala finanssystemet och tanken är att hindra skumma hedgefonder att hålla sig undan statlig kontroll.

I ett uttalande riktar Tysklands finansminister Peer Steinbrück särskilt hård kritik mot Schweiz som han anser inte har samarbetat tillräckligt i skattefrågor.

Schweiz borde vara på den svarta listan i stället för den gröna. Det måste finnas gränser för banksekretessen. Schweiz har gjort framsteg men vi måste driva det här längre, sade Steinbrück.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela