"Schweiz borde svartlistas"

Världen behöver en ny "svart lista" över skatteparadis tycker Tyskland.


Världen behöver en ny "svart lista" över skatteparadis där pengar kan gömmas undan myndigheterna. Det hävdar Tyskland och Frankrike och riktar särskild kritik mot Schweiz.

Efter det att USA och flera europeiska länder spenderat stora summor på räddningspaket för sina banker undrar många politiker om samma banker ska tillåtas verka i länder som uppmanar till skatteflykt.

I världen finns totalt nästan 40 så kallade skatteparadis - länder med väldigt sträng banksekretess samtidigt som de har låga skatter eller är helt skattefria.

I samband med organisationen OECD:s möte i Paris kräver nu en grupp bestående av 17 länder med Frankrike och Tyskland i spetsen att en "svart lista" ställs samman över länder som fungerar som gömställen för obeskattade pengar.

Förslaget är första steget i planerna på en reform av det globala finanssystemet och tanken är att hindra skumma hedgefonder att hålla sig undan statlig kontroll.

I ett uttalande riktar Tysklands finansminister Peer Steinbrück särskilt hård kritik mot Schweiz som han anser inte har samarbetat tillräckligt i skattefrågor.

Schweiz borde vara på den svarta listan i stället för den gröna. Det måste finnas gränser för banksekretessen. Schweiz har gjort framsteg men vi måste driva det här längre, sade Steinbrück.

Skrivet av:

Senaste nytt

Migrationsverket: Har skärpt insatserna

Ikea delar ut bonus på 3,5 miljarder till sina anställda – så fördelas pengarna

45 miljarder kronor. Ja, så stor är Ikeas vinst de senaste två åren. Och nu väntar en rejäl bonus till de anställda, rapporterar Dagens Industri.

Putin håller årlig presskonferens i december

Rysslands president Vladimir Putin håller sin årliga presskonferens den 14 december, meddelar Kremls talesperson Dimitri Peskov.

Rekordvarmt 2023 – och det blir värre

Krossade värmerekord, ökade utsläpp av växthusgaser och minskande isar i Antarktis. Det är kontentan när FN:s meteorologiska organisation WMO släpper en ny rapport lagom till klimatförhandlingarna i Dubai.

Stopp i all tågtrafik mellan Stockholm och Sundsvall

Det är stopp för all tågtrafik söderut från Sundsvall till Stockholm, uppger Trafikverket.

Naloxon-nässprayen som räddar tusentals liv

1 timme sedan
Efter åratal av diskussioner ska den livräddande naloxonsprejen nu kunna köpas receptfritt på apotek. Förhoppningen är att undvika fler dödsfall bland de som överdoserat opioider. Men vad är naloxon och hur räddar den liv?