Torsdag 16 Sep
Stockholm

Regeringens räddningsplan klar

Bjuder in oppositionen att lämna synpunkter - på EU-planen.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Mats Odell säger till Dagens Nyheter att regeringen snart kommer att lägga fram en ”stabilitetsplan”. Det är den svenska regeringens beskrivning av den plan som euroländerna antagit. Den ska spikas på EU-toppmötet onsdag och torsdag.

Det blir ingen ytterligare höjning av insättningsgarantin.

Skälet uppges vara att med den plan för finansiering av banker som euroländerna och England rullade ut i veckan behövs ingen ytterligare höjning. Dessutom skulle det kunna uppfattas som att svenska staten misstror den räddningsplanen.

– Om man då höjer garantin kan signalen bli att vi inte riktigt tror på det här, säger Odell till Dagens Nyheter.

Både Mats Odell och finansminister Anders Borg betonar dock att de svenska finanserna är sunda.

– Regeringen kommer att agera kraftfullt för att företagare och medborgare ska ha möjlighet att få krediter, sade Odell i samband med mötet i Riksdagens finansutskott enligt Dagens Nyheter.

Riksdagen måste först rösta igenom stabilitetsplanen men den innebär bland annat att staten går in som garant för vissa av de lånepapper som bankerna utfärdar. Men det kommer inte att ske gratis för bankerna. Regeringen kommer att ta betalt för stödet. Hur mycket, och vilka papper, är något som preciseras först efter EU-toppmötet rapporterar Dagens Nyheter.

Staten vill också kunna köpa aktier i krisdrabbade banker.

Finansinspektionen får i uppdrag att övervaka så att garantin inte utnyttjas i onödan. En fond ska upprättas – styrd av Riksgälden – och finansierad med avgifter från bankerna och statliga medel – som ska kunna användas för att förhindra liknande kriser i framtiden.

På torsdag inbjuds oppositionen att komma med synpunkter på planen.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela