Regeringens räddningsplan klar

Bjuder in oppositionen att lämna synpunkter - på EU-planen.


Mats Odell säger till Dagens Nyheter att regeringen snart kommer att lägga fram en ”stabilitetsplan”. Det är den svenska regeringens beskrivning av den plan som euroländerna antagit. Den ska spikas på EU-toppmötet onsdag och torsdag.

Det blir ingen ytterligare höjning av insättningsgarantin.

Skälet uppges vara att med den plan för finansiering av banker som euroländerna och England rullade ut i veckan behövs ingen ytterligare höjning. Dessutom skulle det kunna uppfattas som att svenska staten misstror den räddningsplanen.

– Om man då höjer garantin kan signalen bli att vi inte riktigt tror på det här, säger Odell till Dagens Nyheter.

Både Mats Odell och finansminister Anders Borg betonar dock att de svenska finanserna är sunda.

– Regeringen kommer att agera kraftfullt för att företagare och medborgare ska ha möjlighet att få krediter, sade Odell i samband med mötet i Riksdagens finansutskott enligt Dagens Nyheter.

Riksdagen måste först rösta igenom stabilitetsplanen men den innebär bland annat att staten går in som garant för vissa av de lånepapper som bankerna utfärdar. Men det kommer inte att ske gratis för bankerna. Regeringen kommer att ta betalt för stödet. Hur mycket, och vilka papper, är något som preciseras först efter EU-toppmötet rapporterar Dagens Nyheter.

Staten vill också kunna köpa aktier i krisdrabbade banker.

Finansinspektionen får i uppdrag att övervaka så att garantin inte utnyttjas i onödan. En fond ska upprättas – styrd av Riksgälden – och finansierad med avgifter från bankerna och statliga medel – som ska kunna användas för att förhindra liknande kriser i framtiden.

På torsdag inbjuds oppositionen att komma med synpunkter på planen.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Tesla levde inte upp till prognos

Teknikjättarna ledde uppgång på Wall Street

De sju teknikjättarna ledde uppgången på USA-börserna på tisdagen. Svenska Spotify rusade efter en stark delårsrapport.

Tjäna 33 000 kronor i månaden bara på fonder – så gör du

Det kommer ta ett tag, men när du väl sparat tillräckligt mycket pengar kommer du faktiskt kunna bli det som kallas för ekonomiskt oberoende. Knepet är inte några snabba cash. Istället handlar det om långsiktigt, tålmodigt sparande i indexfonder fram till pensionen. Så här går det till och så här lång tid tar det, enligt experten.

Lång väntan på bostad – kommun får miljonbot

En kvinna i behov av särskild bostad enligt LSS fick vänta nästan två år innan hon fick ett boende. Det berodde enligt Luleå kommun på platsbrist, något förvaltningsrätten inte ser som en acceptabel orsak.

Rysk biträdande försvarsminister gripen

En av Rysslands många biträdande försvarsministrar, Timur Ivanov, har gripits, meddelar Rysslands undersökningskommitté, en av landets brottsbekämpande myndigheter.

Nattligt utegångsförbud för barn i fransk stad

1 timme sedan
En högerextrem fransk borgmästare har infört ett nattligt utegångsförbud för barn under 13 år. Tilltaget är det senaste för att motverka ungdomsvåld i landet.