Så gör du om du bränt dig på brännässlor
Så gör du om du bränt dig på brännässlor - Foto: Anders Wiklund /Hasse Holmberg/ TT

6 superknep när du bränt dig på brännässlor – lindrar smärtan och minskar klådan

Har du bränt dig på brännässlor? Prova superknepet – använd en tomat! Detta, tillsammans med fem andra beprövade husmorsknep, kan snabbt lindra obehaget och påskynda din huds återhämtning när du bränt dig på en nässla.


Det är ingen trevlig upplevelse att bränna sig på brännässlor. Det svider, kliar, och huden blir röd och irriterad. Men oroa dig inte, det finns husmorsknep för att lindra besvären. Här listar Nyheter24 fem effektiva tips som hjälper till att lindra obehaget.

Så gör du om du bränt dig på en brännässla

1. Skölj området med kallt vatten

Det första steget när du bränt dig på brännässlor är att skölja området med kallt vatten. Det hjälper till att lugna ner huden och tvätta bort några av de brännande ämnena.

2. Använd bakpulver

Ett populärt husmorsknep är att göra en pasta av bakpulver och vatten och applicera på det drabbade området. Bakpulver har neutraliserande egenskaper som kan hjälpa till att lindra smärtan och klådan.

3. Använd aloe vera

Aloe vera är känt för sina lugnande och läkande egenskaper på huden. Genom att smörja in det drabbade området med aloe vera-gel kan man lindra obehaget och påskynda hudens återhämtning.

4. Ta en antihistamin

Om du har en överkänslighetsreaktion kan du överväga att ta en antihistamin. Detta kan hjälpa till att dämpa den allergiska reaktionen och minska svullnaden och klådan.

5. Applicera kylbalsam

Applicera kylbalsam eller liknande på det drabbade området kan vara effektivt för att lindra smärta och svullnad. Den kylande effekten hjälper till att lugna ner huden och lindra obehaget.

6. Använda tomat

Skiva en tomat och placera skivorna på det drabbade området. Tomater innehåller lycopen, en antioxidant med starka antiinflammatoriska egenskaper, vilket kan bidra till att lindra obehaget. Men observera att alla hudtyper är olika och det som fungerar för en person kanske inte fungerar för en annan. Så prova försiktigt och om det känns bra, fortsätt, men om det irriterar huden mer, avbryt och testa något annat.

Observera att dessa råd är generella riktlinjer och resultatet kan variera från person till person. Nyheter24 har inte testat alla dessa husmorsknep men de sägs fungera. Om du har en svår reaktion eller om den inte förbättras, sök medicinsk hjälp.

/
/
/
Relaterat
5 smarta husmorsknep om du blivit stucken av en geting
Att bli stucken av en geting kan vara smärtsamt. Nyheter24 ger fem enkla husmorsknep för att lindra och påskynda läkningen av ett getingstick. Här får du veta hur du tar bort gadden, dra ur giftet, lindrar smärtan och dämpar klådan.
Farorna som kan döda din hund på sommaren – 13 saker som är giftiga
Under sommaren är det viktigt att hålla koll på var hunden får i sig liksom att ha koll på var närmsta veterinär är belägen. Nyheter24 listar 13 giftiga saker hunden inte bör få i sig.
Expertens tips: Det här ska du alltid ha i ditt hemmaapotek
Jodtabletter? Inget man behöver ha hemma, enligt experter. Däremot finns det en hel del andra grejer som kan vara bra att ha i sitt hemmaapotek. Nyheter24 har tagit reda på vad man bör ha hemma om olyckan skulle vara framme.
Senaste nytt

Mörk september – tolv döda i gängvåldet hittills

SJ utökar tågtrafiken – här är sträckorna som får fler avgångar

Från och med den 10 december utökas SJ:s avgångar till flera orter. Bland annat utökas trafiken på sträckan mellan Linköping och Gävle via Stockholm från sju till tolv avgångar per dag i vardera riktning. Mellan Stockholm och Ljusdal planeras för fem avgångar i vardera riktning.

Norrköping: Polisen rapporterar om vapenlagen

"Åtta personer har gripits misstänkta för brott mot vapenlagen.", skriver polisen på sin hemsida.

Stoltenberg i Kiev: Beställ mer vapen

Nato-chefen Jens Stoltenberg är i Kiev för samtal med bland andra Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj. Beställ mer vapen, uppmanar norrmannen västvärlden.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Mönsterås

"En singelolycka med en personbil sker på E22 nordväst om Mönsterås bruk.", skriver polisen på sin hemsida.

S: Sätt in militären mot gängen

1 timme sedan
Den nya våldsvågen som slagit till i Sverige kräver nya åtgärder, säger Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson. Nu föreslår hon likt Sverigedemokraterna att militären ska kunna sättas in för att hjälpa polisen, rapporterar Aftonbladet.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.