Så gör du om du bränt dig på brännässlor
Så gör du om du bränt dig på brännässlor - Foto: Anders Wiklund /Hasse Holmberg/ TT

6 superknep när du bränt dig på brännässlor – lindrar smärtan och minskar klådan

Har du bränt dig på brännässlor? Prova superknepet – använd en tomat! Detta, tillsammans med fem andra beprövade husmorsknep, kan snabbt lindra obehaget och påskynda din huds återhämtning när du bränt dig på en nässla.


Det är ingen trevlig upplevelse att bränna sig på brännässlor. Det svider, kliar, och huden blir röd och irriterad. Men oroa dig inte, det finns husmorsknep för att lindra besvären. Här listar Nyheter24 fem effektiva tips som hjälper till att lindra obehaget.

Så gör du om du bränt dig på en brännässla

1. Skölj området med kallt vatten

Det första steget när du bränt dig på brännässlor är att skölja området med kallt vatten. Det hjälper till att lugna ner huden och tvätta bort några av de brännande ämnena.

2. Använd bakpulver

Ett populärt husmorsknep är att göra en pasta av bakpulver och vatten och applicera på det drabbade området. Bakpulver har neutraliserande egenskaper som kan hjälpa till att lindra smärtan och klådan.

3. Använd aloe vera

Aloe vera är känt för sina lugnande och läkande egenskaper på huden. Genom att smörja in det drabbade området med aloe vera-gel kan man lindra obehaget och påskynda hudens återhämtning.

4. Ta en antihistamin

Om du har en överkänslighetsreaktion kan du överväga att ta en antihistamin. Detta kan hjälpa till att dämpa den allergiska reaktionen och minska svullnaden och klådan.

5. Applicera kylbalsam

Applicera kylbalsam eller liknande på det drabbade området kan vara effektivt för att lindra smärta och svullnad. Den kylande effekten hjälper till att lugna ner huden och lindra obehaget.

6. Använda tomat

Skiva en tomat och placera skivorna på det drabbade området. Tomater innehåller lycopen, en antioxidant med starka antiinflammatoriska egenskaper, vilket kan bidra till att lindra obehaget. Men observera att alla hudtyper är olika och det som fungerar för en person kanske inte fungerar för en annan. Så prova försiktigt och om det känns bra, fortsätt, men om det irriterar huden mer, avbryt och testa något annat.

Observera att dessa råd är generella riktlinjer och resultatet kan variera från person till person. Nyheter24 har inte testat alla dessa husmorsknep men de sägs fungera. Om du har en svår reaktion eller om den inte förbättras, sök medicinsk hjälp.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Tysk politiker inför rätta – yttrade nazislogan

EU ska konkurrera bättre – men vem betalar?

EU ska bli bättre på det mesta för att kunna konkurrera globalt, manar medlemsländernas ledare på toppmöte i Bryssel. Men hur det ska gå till är en annan fråga – och inte minst hur det ska betalas.

Ung person livshotande skadad i skidolycka

En ung person under 20 år har skadats allvarligt i en skidolycka i Ramundberget. Nu vårdas personen på sjukhus med livshotande skador, uppger Sveriges Radio.

Använde föreningens pengar till hyran – åtalas

Mannen misstänks ha använt idrottsföreningens pengar till att bland annat betala sin egen hyra.

Ölbryggeriet i konkurs på grund av dålig ekonomi

Det är tuffa tider för landets mindre ölbryggerier. Nu har ännu ett bolag försatts i konkurs på grund av bristande lönsamhet.

Allt om Dante Zia: Partner, längd och familj

Dante Zia är en svensk kock och programledare. Men hur mycket vet du egentligen om honom? Nyheter24 reder ut några av de vanligaste frågorna som svenskarna googlar om Zia.