- Foto: Åserud, Lise/TT Johan Nilsson/TT

Därför diskvalificeras ungdomar innan mönstringen: "Stort problem"

60 procent av de som skriver mönstringsunderlaget blir aldrig kallade till mönstring. Nu avslöjar Plikt- och prövningsverket varför.


Enligt nya uppgifter från plikt- och prövningsverket diskvalificerades över hälften av alla ungdomar som kallades till mönstringen förra året. Totalt skrev 100 000 personer mönstringsunderlaget, och av den gruppen diskvalificerades 60 procent av "hälsoskäl". Men vad betyder det egentligen?  

Höjd värnpliktsålder ska utredas

"Då har hela samhället ett stort problem"

Den största anledningen var alltså hälsoskäl, vilket mer specifikt syftar på att många mår psykiskt dåligt. Marinette Ryh Radebo, presstalesperson på Plikt- och prövningsverket, menar att det i framtiden kan bli ett problem. 

– Det kan bli svårt att kalla till mönstring, eftersom vi har uppnått det maximala antalet personer som vi kan kalla. Det är någonting oroande för framtiden, säger Radebo till P4 Värmland.

För att säkerhetsställa att analysen är korrekt ska Radebo överlägga situationen med Socialstyrelsen, eftersom de har gjort egna undersökningar på ungdomars mentala hälsa. Om siffrorna stämmer ser hon fenomenet som en del av ett större problem. 

– Då har inte bara vi ett problem, utan då har hela samhället ett stort problem, säger Radebo till P4 Värmland.

Majoriteten nekas på grund av att deras mentala hälsa inte är stabil nog. Foto: Leif R Jansson / TT

Få i riksdagen har gjort lumpen - "fredsskadad"

Då ska du aldrig dricka energidryck – därför kan det vara farligt

Vanliga familjer betalar nu över 10 000 för mat – i månaden

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Något lägre vinst för Tele2

Swedbank ser räntesänkningar från maj

Efter en tålmodig väntan börjar Riksbanken sänka styrräntan i maj. Från sommaren ses en gradvis återhämtning av ekonomin, skriver Swedbank i sin konjunkturrapport.

Minskad orderingång för ABB

Den svensk-schweiziska automationskoncernen ABB redovisar ett rörelseresultat på 1 217 miljoner dollar för det första kvartalet 2024.

Tusentals evakueras efter vulkanutbrott

Ett vulkanutbrott i Indonesiens norra övärld har fått myndigheter att utfärda en tsunamivarning, evakuera byar och stänga en internationell flygplats.

Källor: Israel avbröt planer på Iranattacker

Israel uppges vid flera tillfällen de senaste dagarna ha förberett att sjösätta attacker som svar på Irans storskaliga anfall förra helgen. Men av olika skäl har man valt att inte gå vidare med planerna, enligt källuppgifter i flera amerikanska och israeliska medier.

Lyft för e-handeln efter svag period

I mars växte e-handeln med 1 procent jämfört med samma månad året innan, enligt siffror från Svensk handel. Totalt under årets första kvartal har e-handeln vuxit med 11 procent.