Sophiahemmet drabbades av en hackerattack.
Sophiahemmet drabbades av en hackerattack. - Foto: Henrik Montgomery/TT Martina Holmberg / TT

Sophiahemmet om kändisuppgifterna på Darknet: "Väldigt allvarligt"

Känslig information har spridits på darknet efter hackerattacken mot Sophiahemmet förra veckan. Nyheter24 har pratat med Pia Hultkrantz, pressansvarig på Sophiahemmet, som menar att situationen är allvarlig.


Det var under natten till den 27 februari som Sophiahemmet i Stockholm drabbades av en omfattande hackerattack. Efter attacken har känsliga uppgifter från patienters journaler spridits på Darknet, enligt uppgifter från Aftonbladet. Det ryktas bland annat om att det finns en del kändisar med på listan. 

Nyheter24 har pratat med Pia Hultkrantz, pressansvarig på Sophiahemmet, för att se vad de kan avslöja om de känsliga uppgifterna. 

De värsta lösenorden du kan ha – hackarna knäcker dem på 1 sekund

Sophiahemmet: "Väldigt allvarligt"

Enligt de screenshots som Aftonbladet tagit del av, är det namn, personnummer, och bilder som sprids på Darknet. Bland annat syns uppgifter om prinsessan Christina, och även prinsessans make Tord Magnusson. För att återlämna de känsliga uppgifterna kräver hackergruppen en lösensumma på 10 miljoner kronor av sjukhuset, enligt P4 Stockholm.

Några närmare detaljer om vilka patienter det gäller vill Sophiahemmet inte svara på, och Hultkrantz menar att utredningsarbetet behöver bli klart innan enskilda personer kommer på tal. 

– Vi ser givetvis väldigt allvarligt på hackerattacken som Sophiahemmet utsatts för. Vi tycker att det är oerhört viktigt att inte spekulera kring de skärmdumpar som hackergruppen publicerat på Darknet före vårt utredningsarbete är klart, säger Hultkrantz till Nyheter24. 

Utredningen ska förhoppningsvis avslöja exakt vilka uppgifter som stulits från sjukhuset och det finns ett tydligt regelverk att följa. 

– Sedan hackerattacken blev känd pågår ett intensivt utredningsarbete för att kartlägga vilken ytterligare information som stulits från Sophiahemmet. Detta arbete genomförs i nära samarbete med polis och IT-säkerhetsexperter. Vi är mycket noga med att följa myndigheternas bestämmelser och rekommendationer i samband med denna stöld, säger Hultkrantz. 

Prinsessan Christina och hennes man Tord Magnusson misstänks vara bland de drabbade. Foto: Claudio Bresciani / TT

Så blir biobesöken på Filmstaden – efter attacken

Ica om förtroendetappet: "Ett tufft år"Katten Amadeus svalde plast – kostade 100 000 kronor: "Skräck"

Kraftig ökning av kortbedrägerier – så skyddar du dig mot tjuven

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!