Mats Odell skyller på bankerna

- 20/11/2008, 12:04 -

Finansmarknadsministern går till hård attack mot storbankerna.

Mats Odells kritik mot storbankerna är knivskarp. Han menar att de medvetet förvärrar situationen för svenska företag och hushåll genom att avfärda regeringens garantiprogram. Avanza Bank, som offentligt nobbat programmet, hotade i går att lämna Sverige om Odell skulle göra det obligatoriskt. Men han förnekar att han skulle ha hotat bankerna.

– Jag har absolut inte hotat bankerna. Det jag har sagt är att det finns andra möjligheter, men bland de åtgärder som finns är att göra det obligatoriskt, säger Mats Odell.

Finansminister Anders Borgs statssekreterare Ingemar Hansson har sagt att förslaget till garantiprogram endast är ett första utkast och att det kan komma fler erbjudanden till storbankerna.

– Det här är ju då ett koncept som har kommit fram genom en europeisk process och har ju haft den fördelen att det varit helt i enlighet med EU:s statsstödsregler. Det finns ett behov av att det ska ske på ett sådant sett att det inte ska bli konkurrenssnedvridet mellan länderna, att vissa länder ger statsstöd som snedvrider konkurrensen. Det är väldigt viktigt att man håller det i minnet om man ska utforma nya system, säger Odell till Veckans Affärer.

Skrivet av: