Stockholm

Carl-Henric Svanberg blir oljemogul

Toppdirektören Svanberg lämnar Ericsson och blir ordförande i British Petroleum.


Läs mer

Carl-Henric Svanberg lämnar vd-stolen på Ericsson vid nyår då Hans Vestberg tar över.

– Det var ett logiskt beslut, men det var känslomässigt mycket svårt. Att leda Ericsson är nog det bästa men också det mest utmanande jobbet man kan ha som chef, säger Carl-Henric Svanberg, enligt Dagens Industri.

När karismatiske Svanberg tog över som vd 2003 från gråbetonade företrädaren Kurt Hellström framstod han som en bolagsmessias. Konjunkturen vände och marginalerna ökade. Vissa såg igenom glorian då glädjekalkylerna snarare berodde på Hellströms grovjobb där han lade upp ett dukat bord, som expolitikern Göran Persson skulle ha sagt, till Svanberg.

I stället ska Svanberg, även om han tar en ledamotsplats i Ericsson och behåller aktierna, bli ny ordförande för oljejätten British Petroleum (BP). Något som förvånar den brittiska finansvärlden. The Guardian, Financial Times och Reuters tror att svensken kommer att få ett tufft jobb. Länder med ökande oljeproduktion är politiskt mer komplexa än oljeländer som USA.

Neil Collins, kolumnist på Reuters, sågar Carl-Henric Svanberg:

"Carl-Henric Svanberg är varken en professionell diplomat eller en oljeman. Han har lyckats tillräckligt bra som vd för Ericsson (...) men hans meritlista bevisar inte att han är världens bästa ledare för BP", skriver Collins i krönikan, men drar på samma gång slutsatsen att Svanbergs kunskaper som ingenjör kan vara användbara. Dessutom kanske en svensk kan vara mer politiskt neutral än en amerikan eller en britt i relation till länder som Ryssland, tror Collins.

Hans Vestberg, som tar över, är vice vd och finansdirektör på Ericsson. Han började på bolaget 1991 och har

Skrivet av:

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.