Carnegie får miljardlån av Riksbanken

Riksbanken går in med ett miljardlån då Carnegie inte kan finansiera sina betalningar.


Carnegie Investment Bank beviljas miljardkredit från Riksbanken. Finansinspektionen och Riksbanken menar att mäklarjätten Carnegie är har en stabil ekonomisk grund. Och i väntan på att svenska statens garantiprogram för banker ska införas, beviljar man kortsiktig finansiering i form av kreditlån.

– Mot bakgrund av den oro som nu råder har Riksbanken beslutat att ge Carnegie likviditetsstöd för att minska risken för en allvarlig störning i det finansiella systemet, skriver riksbankschefen Stefan Ingves, enligt Sveriges Radio.

Finansinspektionen kommer att granska Carnegies interna styrning och kontroll enligt ett pressmeddelande från måndagsmorgonen.

– Liksom flera andra banker har vi beviljats kortsiktig finansiering från Riksbanken. Vår kärnverksamhet är stark och uthållig och jag är övertygad om att vårt strategiska beslut att återgå till vår kärnverksamhet inom finansiell rådgivning och provisionsbaserade tjänster kommer att förbättra vår riskprofil och ge oss bättre finansiering", kommenterar Mikael Ericson, vd för Carnegie, i pressmeddelandet, rapporterar DI.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!