Söndag 16 Maj
Stockholm

Ryanair kan skänka vinst till inkontinenssjuka

Ryanairs vd Michael O'Leary driver på för att införa toalettavgift på flygplanen.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

STOCKHOLM. Med vikande vinstmarginaler, ett stigande oljepris och sänka biljettpriser ser Ryanair över sin kostnadsstrategi. Den omtalade planen om ståplatser är däremot inte lika högaktuell som den om toalettavgiften.

Ryanairs vd, Michael O'Leary, var i veckan i Stockholm för att ställa krav på Allmänna reklamationsnämnden att "sluta vilseleda resenärer", och släppa 250 000 biljetter för 20 kronor. Lågprisstrategin innebär också att Ryanair återkommande ser över kostnadsläget.

– Vi tittar på idén om toalettavgiften, och det är på fullt allvar. Men tanken med den är inte att öka intäkterna utan att förändra passagerarnas beteende. Om vi kan rycka ut två toaletter får vi plats med sex ytterligare säten och kan sänka biljettpriserna med fyra till fem procent ytterligare. Hur som helst måste vi få ned köerna till sista toaletten och då måste man införa en avgift. Vi donerar gärna pengarna till passagerare med inkontinens om det är på det sättet, sa Michael O'Leary på en presskonferens i Stockholm.

– Om jag fick välja skulle jag vilja ta bort tio rader med säten och bereda plats för ståplats, och kunna göra det möjligt för 100 till 125 passagerare att stå upp. Då kan vi säga att det finns två olika prismodeller: en med sittplats för 25 euro, och en med ståplats för 5 euro. Och vi låter passagerarna göra sitt val.

Under förra året gjorde Ryanair en undersökning bland sina kunder som visade att 23 procent är beredda att stå upp i en timme på en flygning för mindre än fem euro.

– Om kunderna får ett val så tror jag att 20 till 25 procent av våra passagerare är beredda att stå upp för ett pris på några euro i en timme. På samma sätt som man ser många stå upp i tunnelbanevagnar på på tåg. Vi tänker inte tvinga någon. Men regleringarna är ganska hårda på den här fronten i dagsläget, sa O'Leary.

– Då ställer sig frågan: men vad händer om planet skulle krascha? Man får egentligen inte säga detta, men om man ska vara riktigt krass så är chansen att de med sittplats överlever inte särskilt goda heller. Och då förstår jag inte vad som är problemet.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela