Borg: Två svarta år väntar

Finansminister Anders Borg tror att det tar två år innan den ekonomiska tillväxten vänder.


Regeringen har talat mycket om hur de ska förbättra landets ekonomi. Sverige har haft det lite skakigt på den finansiella fronten och många tror nu att en finansiell kris är här.

I dag släpps den nya budgeten och Borg lovar att saker ska förändras till det bättre. Men finansministern räknar med två svåra år innan den ekonomiska tillväxten vänder ordentligt.

Regeringen bedömer nämligen att Sveriges ekonomi kommer att växa med 1,5 procent detta år och 1,3 samt 3,1 procent följande år. Till sitt förfogande har regeringen cirka 32 miljarder kronor. Pengar som motsvarar ungefär en procent av BNP 2009.

Sverige har också påverkats av den utbredda krisen på finansmarknaderna runt om i världen.

– Sverige som är ett litet och handelsberoende land påverkas av den svagare utvecklingen i omvärlden. Exportutsikterna försämras och investeringarna minskar. Köpkraften hos svenska hushåll dämpas när maten och bolånen blir dyrare, skriver regeringen i en finansplan som Dagens Industri tagit del av.

Saker ser alltså inte ut att bli mycket bättre de kommande två åren. Regeringen tror att arbetslösheten kommer att stiga och nå 6,6 procent år 2010, skriver Dagens Industri.

Skrivet av:

Relaterat
Senaste nytt

Flera döda i fabriksbrand i Taiwan

Raset på E6: "Det som rör sig är leran"

Lera i jorden gör att skred förr eller senare inträffar, enligt experten Johan Kleman. Det här kommer inte som en blixt från klar himmel, säger han om raset på E6 i Stenungsund.

Ingen gripen efter dubbelmordet i Sandviken

Fortfarande har ingen gripits efter krogskjutningen i centrala Sandviken på torsdagskvällen, där en man i 20-årsåldern och en man i 70-årsåldern miste livet. Ytterligare två personer, en kvinna i 20-årsåldern och en man i 45-årsåldern, skadades i skottlossningen.

Gängledare hann fly innan fängelse stormades

1 timme sedan
Venezuela uppgav i veckan att man tagit "full kontroll" över fängelset Tocorón som under lång tid styrts av det ökända kriminella gänget Tren de Aragua.

EU-topp: Obalanserad handel med Kina

1 timme sedan
EU:s handelskommissionär Valdis Dombrovskis anser att unionens handelsrelation till Kina är "väldigt obalanserad".

Billström om Sverigebilden: "Ingen quickfix"

1 timme sedan
Den svenska regeringen har bedrivit "intensiv diplomati" gentemot muslimska länder under FN:s generalförsamling i New York Målet: att försöka "reparera" Sverigebilden efter koranbränningarna. Men något möte med Turkiet, det främsta hindret för ett ja till svenskt inträde i Nato, blev det inte.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.