Onsdag 10 Aug
Stockholm

Borg: Två svarta år väntar

Finansminister Anders Borg tror att det tar två år innan den ekonomiska tillväxten vänder.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Regeringen har talat mycket om hur de ska förbättra landets ekonomi. Sverige har haft det lite skakigt på den finansiella fronten och många tror nu att en finansiell kris är här.

I dag släpps den nya budgeten och Borg lovar att saker ska förändras till det bättre. Men finansministern räknar med två svåra år innan den ekonomiska tillväxten vänder ordentligt.

Regeringen bedömer nämligen att Sveriges ekonomi kommer att växa med 1,5 procent detta år och 1,3 samt 3,1 procent följande år. Till sitt förfogande har regeringen cirka 32 miljarder kronor. Pengar som motsvarar ungefär en procent av BNP 2009.

Sverige har också påverkats av den utbredda krisen på finansmarknaderna runt om i världen.

– Sverige som är ett litet och handelsberoende land påverkas av den svagare utvecklingen i omvärlden. Exportutsikterna försämras och investeringarna minskar. Köpkraften hos svenska hushåll dämpas när maten och bolånen blir dyrare, skriver regeringen i en finansplan som Dagens Industri tagit del av.

Saker ser alltså inte ut att bli mycket bättre de kommande två åren. Regeringen tror att arbetslösheten kommer att stiga och nå 6,6 procent år 2010, skriver Dagens Industri.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.